De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mw. Jorrisma-Lebbink Voorzitter van Koninklijke Schuttevaer.JPG


Mw. A. Jorritsma-Lebbink (op 4 juni 2009)

NaamAnnemarie Jorritsma
Volledige naamAnnemarie Jorritsma-Lebbink
Geboren1 juni
Beroep[[Beroep::burgemeester, voorzitter]]
 Website

Annemarie Jorritsma-Lebbink (Hengelo (Gelderland), 1 juni 1950) is een Nederlands VVD-politica, bestuurder, televisiepresentatrice en zangeres.

Levensloop

Jorritsma werd geboren als dochter van een molenaar. Na haar eindexamen middelbare meisjesschool in 1967 aan het Baudartius College te Zutphen, volgden de School voor toeristische vorming in Breda, MO Frans en tal van cursussen. Annemarie Jorritsma-Lebbink is belijdend lid van de Doopsgezinde Kerk. Ze huwde de bouwondernemer Gerlof Jorritsma en kreeg twee kinderen: Maayke (1974) en Minke (1977). Ze vestigde zich te Bolsward waar ze van 5 september 1978 tot 1988 lid van de gemeenteraad was voor de VVD. Voor dezelfde partij was ze sinds 1982 lid van de Tweede Kamer. In 1994 werd ze minister van Verkeer en Waterstaat in het eerste Kabinet Kok (veelal Paars I genoemd), en vanaf 1998 was Jorritsma minister van Economische Zaken en vicepremier in het tweede paarse kabinet.

Op 7 oktober 1997 kreeg ze de Jacoba van Beierenprijs, vanwege de slagvaardige aanpak van de verbetering van de rivierdijken. In 2002 raakte ze in opspraak door te innige relaties met het bouwbedrijf Koop Tjuchem; later bleek dat haar naam voorkwam in een zogeheten schaduwboekhouding. In 2003 ergerde ze de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid door haar terughoudendheid bij het beantwoorden van vragen van de commissie.

Op 18 augustus 2003 werd ze burgemeester van Almere na daarvoor korte tijd interim-burgemeester van Delfzijl te zijn geweest.

Begin 2004 volgde ze Jac Verhaegen op als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Interpay, het huidige Equens. Ze werd hiermee de eerste president-commissaris bij Interpay die niet in de bankenwereld werkte. Deze functie heeft ze inmiddels neergelegd.

In 2008 werd bekend dat ze het programma Jorritsma Blikt Vooruit gaat presenteren. Dit programma wordt uitgezonden op RTL7 [1] Daarnaast deed ze samen met Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer verslag van de landelijke Sinterklaasintocht van datzelfde jaar, die in Almere plaatsvond.

Jorritsma solliciteerde in 2010 naar het burgemeesterschap van Amsterdam. Zij werd door de vertrouwenscommissie voorgedragen als de eerste keuze, maar de gemeenteraad koos uiteindelijk voor de PvdA'er Eberhard van der Laan als opvolger van Job Cohen. Vanuit Almere kreeg Jorritsma kritiek van verschillende oppositiepartijen dat zij door de sollicitatie liet zien niet genoeg betrokken te zijn bij Almere.[2]

Grondwateraffaire

In december 2006 raakte Jorritsma opnieuw in opspraak, ditmaal vanwege het oppompen van grondwater voor de koelings/verwarmingsinstallatie van haar woning in Almere[3]. De daartoe benodigde vergunning en ontheffing bleken niet aangevraagd te zijn bij de provincie. Het oppompen zou water onttrekken aan een waterlaag van drinkwaterkwaliteit, en daarvoor moest bovendien een beschermende kleilaag doorboord worden. Agrariërs in de buurt die voor soortgelijke activiteiten wel een vergunning hadden aangevraagd, hadden deze niet gekregen. Jorritsma bleek door de Commissaris van de Koningin gewaarschuwd te zijn over de noodzaak van de vergunning en de ontheffing. Zij had de gemeenteraad en het college van B en W niet ingelicht.

De gemeenteraad liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken[4], vooral naar de vraag waarom geen vergunning was aangevraagd. Het op 7 februari verschenen rapport was kritisch over het gebrek aan openheid van Jorritsma[5] (ze had volgens de gemeentelijke integriteitscode de problemen moeten melden aan college en fractievoorzitters) en over de manier waarop ze als burgemeester betrokken was bij handhaving van regelgeving die haar persoonlijk trof. Tijdens de raadsvergadering op 8 februari dienden de oppositiepartijen een motie van wantrouwen in, maar de coalitiepartijen lieten weten nog wel vertrouwen te hebben in de burgemeester. Jorritsma droeg haar portefeuille Handhaving tijdelijk over aan een wethouder, om verdere belangenverstrengeling te voorkomen.

Los van het raadsonderzoek zette de provincie in januari 2007 een handhavingstraject in: de procedure die gebruikelijk is na constatering van het ontbreken van vergunningen[6][7]. Op 27 februari werd bekend dat Jorritsma definitief geen ontheffing zou krijgen voor het oppompen, een beslissing waar ze zich bij neerlegde.[8]

Nevenfuncties

Jorritsma heeft de volgende nevenfuncties:

Functiegebonden nevenfuncties:

 • Korpsbeheerder Politie Flevoland
 • Voorzitter Veiligheidsbestuur Veiligheidsregio Flevoland
 • Voorzitter Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Almere (SBBA)
 • Voorzitter bestuur VNG
 • Voorzitter VNG-commissie Bestuur en Veiligheid
 • Lid dagelijks bestuur VNG afd. Flevoland
 • Regionaal vertegenwoordiger in algemeen bestuur en dagelijks bestuur Stichting Amsterdam Partners
 • Lid dagelijks bestuur Stichting Kenniskring Amsterdam
 • Lid algemeen bestuur Stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing
 • Lid klankbordgroep Adviescommissie Coördinatie ICT Rampenbestrijding (ACIR)

Privé nevenfuncties:

 • Lid wetenschappelijk comité van Policy Research (onbetaald)
 • Voorzitter Introdans (onbetaald)
 • Voorzitter Ronald McDonald VU Kinderstad (onbetaald)
 • Voorzitter Taskforce Ambassadeurs Vrouwen Veiligheid en Conflict (onbetaald)
 • Voorzitter commissie Nederlandse Hotel Classificatie (onbetaald)
 • Voorzitter Bosschap (betaald)
 • Voorzitter raad van toezicht Real Next (betaald)
 • Commissaris Kollo Silicon Carbide BV (betaald)
 • Lid raad van commissarissen Dutch Space (betaald)
 • Lid raad van Toezicht Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (betaald)
 • Voorzitter dagelijks bestuur Koninklijke Schuttevaer (betaald)
 • Lid raad van advies Nieuw Bestuurlijk Elan Flevoland (onbetaald)
 • Voorzitter raad van advies Environmental Sciences Group Wageningen (onbetaald)
 • Lid Honorary Council van Olymba (onbetaald)
 • Beschermvrouwe van Het Illustere Gezelschap der Heeren Les Huîtres Perlières (onbetaald)
 • Lid van Comité van Aanbeveling Stichting Buurtlink (onbetaald)
 • Lid van Comité van Aanbeveling Landelijk Congres der Bestuurskunde 2011 (onbetaald)

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. [1].
 2. Almere kritisch over Jorritsma, De Volkskrant, 25 juni 2010
 3. Jorritsma pompt illegaal grondwater op, NRC Handelsblad 16-12-2006.
 4. Onderzoek in affaire-Jorritsma, AD 22-12-2006
 5. Jorritsma wachtte te lang in zaak waterboringen, Volkskrant 07-02-2007
 6. Gedeputeerde Staten: start handhaving tegen illegale grondwaterwinning in wijk Overgooi in Almere, persbericht provincie Flevoland 16-01-2007, geraadpleegd op 17-01-2007.
 7. Flevoland pakt Jorritsma aan, NRC 16 januari 2007
 8. Geen ontheffing, Trouw, 27 februari 2007.

Sjabloon:StartOpvolging Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:EindOpvolging

de:Annemarie Jorritsma

en:Annemarie Jorritsma fr:Annemarie Jorritsma

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen