Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

<protect>

NaamAnneliese van der Pol
Volledige naamAnneliese Louise Van Der Pol
Geboortedatum"Amsterdam," contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.Amsterdam,
Geboorteplaats Amsterdam]],Property "Geboorteplaats" (as page type) with input value "Amsterdam]]," contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
BeroepCategory:musicalster|musicalsterProperty "Beroep" (as page type) with input value "Category:musicalster|musicalster" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

</protect> Anneliese Louise van der Pol (Naaldwijk, 23 september 1984) is een Nederlands-Amerikaanse actrice en zangeres. Nadat ze haar carrière begon in de musicalwereld, kreeg ze de rol van Chelsea Daniels in de Disney Channel-serie That's So Raven, een rol waarmee ze bekendheid verwierf onder een jonger publiek. Van der Pol heeft als zangeres verschillende opnames gemaakt voor Walt Disney.

Jonge jaren

Van der Pol werd geboren als dochter van Willem van der Pol, een Nederlander en directeur van Physical Plant op de California State University in Fullerton (Californië) en Dyan Ross, een Amerikaanse uit Brooklyn, New York. Ze heeft twee oudere zussen, Rachel en Sarah, en is van Joodse komaf. Het gezin Van der Pol vertrok naar de VS toen Anneliese drie jaar was en ze heeft een dubbele nationaliteit.

In de derde klas van de basisschool Washington Elementary in Bellflower (Californië) begon Van der Pol met toneelspelen en uiteindelijk zou ze slagen aan het Orange County High School of the Arts in de studierichting musicaltheater. Ze speelde Eva Peron in de productie Evita van Buena Park Civic Theatre in 1999 waarvoor ze een positieve recensie van de Los Angeles Times kreeg.Sjabloon:Feit Op haar vijftiende was ze één van de jongste actrices in een rol van een professionele productie.

Carrière

Van der Pol speelde vervolgens "Laurey" in de musical-theaterproductie "Oklahoma!" in de Musical Theatre Production van Austin (Texas) van 2000 tot 2001. Met haar optreden ontving ze een nominatie van de Austin Critics Table Award voor "Beste Actrice in een Musical". Van der Pol speelde van 2002 tot 2007 de rol van Chelsea Daniels in "That's So Raven". Ze was ook aanwezig in de Disney Channel Games als lid van het rode team in 2006. Haar teamleden waren Zac Efron, Kay Panabaker, Dylan Sprouse, Shin Koyamada, en Moises Arias.

Van der Pol is een sopraan en is getraind in de belting vocal technique. In 2004 nam ze de song "Over it" op voor de film Stuck in the Suburbs van Walt Disney Movie. Haar tweede solo-opname was "A Day in the Sun", een cover van Hilary Duff, die verscheen op het album "That's So Raven Too!". Van der Pol is verbonden met verschillende andere muziekproducties van Walt Disney Records, inclusief de songs "Circle of Life" voor de "Special Edition dvd" van The Lion King, "A Dream Is a Wish Your Heart Makes" voor de "Special Edition dvd" van Assepoester en "Candle on the Water" van Pete's Dragon op Disneymania 4.

Van der Pol speelt de rol van Belle in de musical Belle en het beest op Broadway, vanaf 3 april 2007. Ze zal de laatste actrice zijn die de rol in Broadway speelt na 13 jaar op 29 juli 2007.Sjabloon:Feit

Auto-ongeluk

Van der Pol werd aangehouden op 10 juli 2006 voor het rijden onder invloed van 0,19 promille bij een auto-ongeluk, waarbij ze met twee andere auto's botste. Ze werd veroordeeld tot 36 maanden voorwaardelijk, $2844 boete en het volgen van een alcohol-educatieprogramma.Sjabloon:Feit

Overzicht

Televisie

Jaar Titel Rol
2006 Kim Possible Heather
2006 The Disney Channel Games Zichzelf
2005 Disney Channel New Year:'Totally Suite New Year's Eve' Zichzelf
2005 Horror High Rachael
2005-???? Katbot Katbot/Katerina Botenski (stemmen)
2005-2006 Disney Channel Express Yourself zichzelf (onbekend aantal afleveringen)
2005-2005 That's So Raven Chelsea Daniels (95 afleveringen)

Films

Jaar Film Rol
2006 Bratz The Movie Avery/Evelien
2002 Divorce: The Musical Chelsea Weber
2010 Vampires suck Jennifer

Muziek

Soundtracks
Stuck in the Suburbs
That's So Raven Too!
DisneyMania 4
  • Uitgebracht: 4 april, 2006
  • Singles:
    • Candle On The Water

Theater

Jaar Toneelstuk Rol
1990 The Sleeping Beauty Ballet Red Riding Hood
1991 The Glory of Christmas Soloist
1991 The Sound of Music Briggita
1991 The Will Rogers Follies Mary Rogers
1996 Eleanor, An American Love Story Young Eleanor
1997 Catch a Falling Star Sheree
1998 Murphy's Law Kelly
1999 Fiddler on the Roof Chava
1999 Grease Sandy
1997 Beguiled Again Principal
1999 Evita Eva Peron
2000 Oklahoma! Laurey
2002 The Nutcracker Clara
2002 Copelia Copelia
2007 Beauty and the Beast Belle

Externe links

da:Anneliese van der Pol de:Anneliese van der Pol en:Anneliese van der Pol es:Anneliese van der Pol eu:Anneliese van der Pol fi:Anneliese van der Pol fr:Anneliese Van der Pol he:אנליס ואן דר פול id:Anneliese van der Pol it:Anneliese van der Pol no:Anneliese van der Pol pl:Anneliese van der Pol pt:Anneliese van der Pol sv:Anneliese van der Pol

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen