Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ann Sybranda was een Nederlandse danseres. Als zodanig was zij onder meer verbonden aan het Scapino Ballet, gedurende het eerste seizoen 1945/46, na de oprichting van dit gezelschap.

In 1948 richtte zij haar eigen balletschool op onder de naam Balletschool de Toverfluit. Deze was eerst gevestigd bij Ann Sybranda thuis, in de Lanseloetstraat. Hier kreeg haar buurjongen, de latere danser, choreograaf en artistiek leider van Het Nationale Ballet zijn eerste balletlessen. Zie Jeugd-Rudi van Dantzig. De school groeide gestaag en Sybranda kwam voor de keuze te staan, of helemaal voor haar school gaan of bij het Scapino ballet blijven dansen. Ze koos voor het eerste. Als afscheidskado van het Scapino ballet kreeg zij van de directrice mevouw Hans Snoek “de Toverfluit” cadeau uit het ballet:”Jantje en de toverfluit” (1946, choreografie Hans Snoek). Deze “toverfluit” gaf de naam aan de school, die zich vestigde in de Elckerlycstraat 9, nabij het Bos en Lommerplein. Destijds een vrij nieuw stadsdeel in Amsterdam West. Deze toverfluit hing in de studio tot juni 1976, toen Sybranda zich terugtrok uit de school en Marja Sevenhuysen op haar 22ste de leiding kreeg.

Sevenhuysen genoot opleiding aan de Scapino Dansacademie en liep vanuit daar stage bij de Toverfluit. Ze gaf ook dansgeschiedenis aan de studenten van de Balletacademie Nel Roos. In 1983 vestigde de Nel Roos academie zich “helemaal” in de Kerkstraat. Na lange tijd onderhandelen kon Sevenhuysen het huurcontract overnemen en vestigde de Toverfluit zich in de 2e Weteringdwarsstraat 27, waar ook de amateurdansschool van Nel Roos was gevestigd. Deze school nam Sevenhuysen over van Maria Koning (zo kwamen Scapino en Nel Roos al samen, wat in 1986 ook gebeurde met de beide academies, die vanaf die tijd de Nationale Balletacademie heet). Na een jaar gestudeerd te hebben aan de Dansacademie en het Conservatorium in Yogyakarta/Indonesie, is er vele jaren een Indonesisch cultuurprogramma onderwezen op de Toverfluit o.l.v. Sevenhuysen samen met Pram Pramudji.

Vanaf eind jaren tachtig was er ieder jaar een speciaal jongens- of mannenproject, met o.a moderne dans o.l.v. Dries van der Post, klassiek ol.v. Jelle van der Leest, tapdans, acrobatiek etcetera. Diverse zomers konden vergevorderde leerlingen van de Toverfluit en van andere balletscholen een week lang les krijgen op de Toverfluit van docenten van de Theaterschool, zoals Fred Berlips, Karin Post, Astrid de Deugd, Erica Rooda, Dries van der Post enz. In seizoen 1987-88 kwam Elaine van der Feen jazz- en taplessen geven. In 2000 nam Van der Feen de school over, na al 2 jaar de dagelijkse leiding gevoerd te hebben.

De Toverfluit kenmerkt zich door kenmerkt zich door de veelzijdigheid aan dansstylen, lesniveaus en leeftijden. Tevens zijn vele leerlingen doorgestroomd naar de dans-/balletacademies en hebben een mooie danscarrière (gehad). Enkele highlights: meegewerkt aan vele televisie programma’s, waaronder diverse t.v. shows van Karin Bloemen; vijf maal een optreden verzorgd op de Uitmarkt, onder andere 2x in de Nieuwe Kerk en 1x in Theater Carre.

In juli 2019 verhuisde de Toverfluit naar de Tolhuistuin aan de Y Promenade in Amsterdam Noord.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waarin zij is opgetreden.

Bronnen