Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andries Tunru Halve finale GSCF 1 - Foto door Willemijn van Eijk.jpg


Andries Tunru tijdens de halve finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Foto: Willemijn van Eijk

NaamAndries Tunru
Geboortedatum1 mei 1991
Geboorteplaats Culemborg
BeroepCabaretier
DisciplineAmusementsvorm
TrefwoordenCabaret
 Website

Biografie

Andries Tunru studeerde aan de Koningstheaterakademie Den Bosch, waar hij in 2015 afstudeerde. In 2016 won hij de publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival en zowel de jury- als de publieksprijs op het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. In 2017 won hij in de finale van cabaretfestival Cameretten de persoonlijkheidsprijs. Vanaf seizoen 2019-2020 tourt hij met zijn debuutvoorstelling “Vlees, vis, wal en schip”; in februari 2022 is de première van Andries’ tweede voorstelling “In Theorie”.

Samen met Stefan Hendrikx vormt Andries improvisatieduo Beperkt Houdbaar. Hierbij spelen zij, begeleid door muzikant Joep Hullegie, volledig geïmproviseerde avondvullende voorstellingen. Stefan en Andries wonnen (als helft van improvisatiegroep Flunknarf) het Nederlands Kampioenschap Improvisatietheater 2018 én 2019. Zij touren langs de theaters via impresariaat Bos Theaterproducties.

In 2020 deed Andries mee aan het winterseizoen van De Slimste Mens, waar hij als eerste deelnemer sinds dertien seizoenen zeven afleveringen op rij won. Hij werd uiteindelijk tweede, achter “Snollebollekes” Rob Kemps.

Voorstellingen

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Toen neuken nog gewoon was - De Bloeiende Maagden - 2014-11-15
Een geïmproviseerde comedyfilm - Beperkt Houdbaar - 2016-09-01
Vlees, vis, wal en schip - Andries Tunru - 2019-11-25
Quarantaine-comedy - Andries Tunru - 2020-04-09
De première - Beperkt Houdbaar - 2020-10-17
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem voor de voorstellingen waarbij hij staat geregistreerd als auteur
  • Idem voor de voorstellingen waarbij hij staat geregistreerd als producent

Bronnen