Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kostuumafbeelding van Andries Snoek als Anthenor in het treurspel Zelmire 66068.jpg


Andries Snoek als Anthenor in het treurspel Zelmire. Ingekleurde ets door Johannes Jelgerhuis, 1810. Collectie TIN.

NaamAndries Snoek
Geboortedatum14 november 1765
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum3 januari 1829
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
VIAF

Andries Snoek zou in eerste instantie zijn vader opvolgen als wijnhandelaar. Als kind was hij echter al samen met zijn zussen Helena en Alida lid van een amateurtoneelgezelschap, en in 1787 sloot hij zich aan bij het reizende gezelschap van Willem van Dinsen, in navolging van zijn zuster Helena die daar al een aantal rollen had gespeeld.

Twee jaar later, in 1789, kreeg Snoek een engagement bij het toneelgezelschap van Ward Bingley in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In 1792 besloot hij samen met zijn zus Helena terug te keren naar Rotterdam en voerden zij gezamenlijk de directie over het gezelschap De Nederduitsche Tooneelspelers in de Rotterdamsche Schouwburg. In februari 1793 moest de Rotterdamsche Schouwburg sluiten vanwege de oorlog met Frankrijk en Snoek trok met zijn gezelschap naar België, waar onder andere werd opgetreden in Gent, Brugge en Brussel.

Na de oorlog, in 1795, keerde Snoek terug naar Nederland. Via Rotterdam en Utrecht reisde zijn hele gezelschap (onder wie inmiddels ook Snoek’s vrouw Maria Hendrika Adams (1765 – 1838)) uiteindelijk weer terug naar de Amsterdamse Schouwburg. Daar was hij van 1811 tot 1820 lid van het dagelijks bestuur, samen met Theo Majofski en Johanna Cornelia Ziesenis-Wattier.

In 1820 kwam de Schouwburg onder directe verantwoordelijkheid van de stad Amsterdam, maar Snoek bleef er tot zijn dood spelen. Op 16 November 1820 (hij was toen 25 jaar aan de Amsterdamsche Schouwburg verbonden) vierde hij zijn jubileum in de rol van Orosman in Voltaires Zaïre.

Andries Snoek heeft vele rollen vertolkt waaronder de titelrollen in Hamlet en Othello van Ducis (naar Shakespeare), in Achilles van Huydecoper, in Gijsbrecht van Aemstel van Van den Vondel. Hij speelde voor het laatst op 13 december 1828. Als een van de grootste acteurs van het Europa van zijn tijd overleed hij een maand later op 62-jarige leeftijd.

Portret van Andries Snoek als Orestes in Orestes 72034.jpg

Portret van Andries Snoek als Orestes in Orestes, gravure door Willem van Senus. Collectie TIN.


Andries Snoek heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Andries Snoek heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Andries Snoek heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Categorie:Zaïre Uitvoerende Amsterdam Stadsschouwburg 1827/1828 12 januari 1828

Andries Snoek (1766 – 1829) was een Nederlandse toneelspeler.

Trivia

In Amsterdam is een straat naar Andries Snoek genoemd.

Externe Links

Bronnen

  • Joh. M. Coffeng, Lexicon van Nederlandse tonelisten, Amsterdam, 1965.
  • Henny Ruitenbeek, Kijkcijfers : de Amsterdamse Schouwburg 1814 – 1841, Amsterdam, 2002.