Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Andre Presser)
Ga naar: navigatie, zoeken
Reconstructie 214638.jpg


André Presser, ten tijde van de opvoering van Reconstructie, 1969. Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamAndré Presser
CitaatIk ben de beste musicus onder de dansers en de beste danser onder de musici
Volledige naamAndries Jacob Presser
Geboortedatum12 september 1933
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum3 april 2014
BeroepDirigent, Musicus
DisciplineDans, Muziektheater
TrefwoordenBallet
Externe databases:
IMDb
VIAF

Deze, zonder twijfel, de beste en meest gespecialiseerde, ervaren en gevraagde balletdririgent ter wereld, begon in 1957 als pianist bij het Nederlands Ballet. Wanneer het gezelschap in mei 1960 op tournee is in Barcelona en de vaste dirigent Anton Kersjes niet beschikbaar is, wordt hij door Sonia Gaskell tot dirigent gebombardeerd. 50 jaar en meer dan 4500 balletvoorstelingen later, sluit hij op 23 maart 2010 in Hamburg een spectaculaire internationale carrière als ballet dirigent af. Voorafgaand aan de voorstelling ontvangt hij uit handen van de Ambassaderaad van de Nederlandse Ambassade een koninklijke onderscheiding. André Presser is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

André Presser gaat als muzikaal directeur van het Nederlands Ballet mee over naar Het Nationale Ballet maar moet daar in 1976 vetrekken, genoodzaakt door de weigering van Nederlands Balletorkest nog verder onder zijn leiding te willen musiceren. Het argument is dat hij teveel toe zou geven aan de"onmuzikale eisen van choreografen". Hij zet zijn muzikale loopbaan als dirigent echter voort als gastdirigent en wordt door Patricia Neary, de nieuwe balletdirecteur van de het Opernhaus Zürich, in 1978 als vaste balletdirigent aangesteld. In 1992 verwisselt hij deze positie voor die bij het Ballet van de Bayrische Staatsoper, waar hij in 2003 officieel met pensioen gaat.

André Presser blijft echter tot zijn echte afscheid van het balletpodium in 2010, een veelgevraagd gastdirigent voor bijzondere balletvoorstellingen, zoals balletgala's en nieuwe balletproducties voor vele belangrijke choreografen en beroemde solisten, o.a. bij de het ballet van Opera de Paris, Boston Ballet, de Wiener Staatsoper, Hamburg Ballet, Staatsballet Berlin, Stuttgarter Ballett, Les Ballets de Monte Carlo en overal elders ter wereld. Al snel na zijn debuut als dirigent in 1960 ontvangt hij verzoeken daartoe en vanaf 1965 wordt hij bijvoorbeeld de vaste dirigent voor de gastoptredens van Rudolf Nurejev, waarmee hij ruim 250 voorstellingen zal doen. Andere grote namen waarmee André in de loop van zijn carrière heeft gewerkt zijn o.a. dansers als: Margot Fonteyn, Galina Samsova, Birgit Keil, Patricia Neary, Egon Madsen, Richard Cragun, Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Eva Evdokimova, Konstanze Vernon, Natalia Makarova, Ekaterina Maximova en Galina Panova en choreografen als o.a.: Roland Petit, Heinz Spoerli, John Neumeier, John Cranko, Hans van Manen en Rudi van Dantzig.

Op 3 april 2014 overlijdt André Presser in alle rust, omringd door zijn naasten.


André Presser heeft bijgedragen aan 9 productie(s).

André Presser heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan André Presser heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In choreografie van
Hello Dolly Muzikale leiding De Nederlandse Volksopera 1994/1995 15 september 1994 Ilona Hendriks
Four Temperaments Muzikale uitvoering Het Nationale Ballet 1961/1962 17 september 1961 George Balanchine
Les mirages Muzikale uitvoering Het Nationale Ballet 1961/1962 8 november 1961 Serge Lifar
Graduation Ball Muzikale uitvoering Het Nationale Ballet 1961/1962 27 november 1961 David Lichine
De groene tafel Muzikale uitvoering Het Nationale Ballet 1964/1965 29 mei 1965 Kurt Jooss
Contrasten Muzikale uitvoering Holland Festival 1970/1971 17 juni 1971 Benjamin Harkarvy
Twilight Muzikale uitvoering Het Nationale Ballet 1971/1972 20 juni 1972 Hans van Manen
Romeo en Julia Dirigent Het Nationale Ballet Seizoen 1 16 februari 1967 Rudi van Dantzig
Romeo en Julia Dirigent Het Nationale Ballet 1966/1967 16 februari 1967 Rudi van Dantzig

Portretfoto's

André Presser. Foto: Particam Pictures/MAI. André Presser. Foto: Particam Pictures/MAI. André Presser. Foto: Particam Pictures/MAI.

Portretten van André Presser, z.j. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Overig

André Presser is een aantal malen getrouwd. Zijn eerste echtgenote was Andrea Jungen, danseres bij het Nederlands Ballet en HNB, met wie hij twee kinderen kreeg. Zij overleed in 1974. Uit een later huwelijk wordt nog een zoon geboren. Later was levenspartner de eveneens voormalige danseres en collega uit de Nederlands Ballet tijd: Leonie Kramer.

André Presser werd in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Trivia

Zie verder o.a. Herinneringen over muziek en musici in relatie tot Het Nationale Ballet

Een gevleugelde uitspraak van André Presser is: Ik ben de beste musicus onder de dansers en de beste danser onder de musici

Bronnen

In 2008 verscheen een biografie over André Presser in het Duits, openhartig geschreven door Annette Bopp (ISBN: 978-3-907625-42-2), met de titel: 'André Presser Der Balletdirigent' en als ondertitel: 'Ein Leben für den Tanz und die Musik'