André van Duin: Repertoire - Televisie - 1964-1969

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.

Een Leven Lang Theater André van Duin:André van Duin - Televisie: debuut

Artiestenfoto uit promotiefolder André van Duin, 1964. Herkomst: André van Duin Produkties.

Op 24 juni 1964 zendt de AVRO de finale van de talentenjacht Nieuwe Oogst op televisie uit. André van Duin wint met zijn bandparodie-act.

Tot de prijs behoort ook een gastoptreden in de televisieshow Willy en Willeke, waarin vader en dochter Alberti zelf zingen en diverse gasten ontvangen. Van Duin krijgt in deze jaren diverse gastoptredens als komiek aangeboden in de televisieshows van bijvoorbeeld Rudi Carrell en De Mounties maar hij speelt ook een gastrol in de populaire jeugdserie Oebele.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zijn televisieoptredens uit die jaren.

Overzicht televisie 1964-1969

  • 24 juni 1964: Nieuwe Oogst. Omroep: AVRO. André van Duin wordt met zijn bandparodie-act de winnaar van de AVRO-televisietalentenjacht Nieuwe Oogst. Van Duin's televisiedebuut wordt juichend ontvangen en alle kranten schrijven erover. De aanvragen voor optredens stromen uit het hele land binnen en twee dagen na de uitzending zegt Van Duin zijn baan in de drukkerij waar hij op dat moment werkte op en is officieel beroepsartiest. Bron: boek André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedveld en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)
  • Zomer 1964: Willy en Willeke. Omroep: AVRO. André van Duin wordt met zijn bandparodie-act de winnaar van de AVRO-televisietalentenjacht Nieuwe Oogst. Onderdeel van de prijs is een gastoptreden in Willy en Willeke, de zaterdagavondshow van Willy en Willeke Alberti bij de AVRO. André van Duin zingt er het lied Hé! Hé! (ik heet André). Het liedje wordt direct op single uitgebracht. In de jaren zestig maakte Willy Alberti gedurende vier seizoenen samen met zijn dochter Willeke een serie maandelijkse televisieshows op de zaterdagavond voor de AVRO. Willeke was in die tijd één van de populairste tienersterren van het land en in de show zongen vader en dochter duetten en eigen liedjes. Daarnaast voerden ze onderling gesprekjes en ontvingen ze populaire gasten uit de artiesten- en sportwereld. De winnaar van Nieuwe Oogst was één van hen.
  • Maart 1969: Een avondje teevee met André. Omroep: AVRO. Regie: Guus Verstraete Jr. Een avondje teevee met André is de eerste samenwerking tussen Van Duin en regisseur Guus Verstraete jr.. Verstraete werkt daarna nog vele jaren met Van Duin, zowel voor televisie als theater. In totaal worden er vijf uitzendingen verzorgd van een Een avondje teevee met André. Het programma valt te omschrijven als een avondje gekkigheid door André van Duin, met veel typetjes en sketches. Zo bevat het programma onder andere een persiflage van het populaire muziekprogramma Rodeo. Van Duin speelt hierin zowel de presentator als de juryleden en de uitvoerenden. Hij immiteert o.a zangers Dean Martin en Johnny Blitz, moppentapper Max Tailleur en danser Jan van Amstel. Ook is er een variant op de act met de vertrouwde gekke bekken bij de bandopnames, waarmee Van Duin in 1964 in Nieuwe Oogst is doorgebroken. Naast de optredens van Van Duin bevat het programma ook optredens van artiesten als Los Cabanos, de Buffoons en de Vlaamse zangeres Samantha.
  • Oktober 1969: De André van Duin Show. Omroep: AVRO. Regie: Rob Touber.
  • 29 November 1969: Oebele. Omroep: KRO. Rol: Zeperd. Met o.a.: Willem Nijholt, Wieteke van Dort en Ab Hofstee. André van Duin speelt in aflevering 11 van het tweede seizoen een gastrol als Zeeperd, die in Oebele zijn Zalige Zeepsop probeert te verkopen. Hij zingt het liedje 'Clean o clean'. (Bron: website oebele.tv)

Bronnen