Amy Lasten

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

{{Persoon |Naam=Amy Lasten |Sorteernaam=Lasten, Amy |Geslacht=Vrouw |Geboorteland=Aruba |Beroep=Acteur |Discipline=Toneel |VIAF=288621913 |Adlib=people/44033 |Biografie=Amy Lasten kreeg haar toneelopleiding aan de[[Theaterschool] van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar ze in 1985 haar diploma eerstegraads theaterdocent behaalde. Terug op Aruba stond Lasten aan de wieg van het Teatro Foro dat in de jaren ‘80 maatschappijkritisch, interactief toneel bracht in allerlei openbare ruimtes, zoals drukke straten en stadspleinen, vergelijkbaar met het Teatro Foro van Gibi Bacilio op Curacao. In de jaren ’90 was ze leidster van de FARPA (Fundacion Arte Pro Arte) waarin ze samenwerkt met dramadocente uit Nederland Nicoline Nagtzaam.

Naast haar eigen theaterprojecten is Lasten zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de theatereducatie op Aruba. Vanaf het begin van haar dertienjarige dienstverband bij Instituto di Cultura heeft Lasten zich gericht op de professionalisering, waarbij ze zich met name inspande om jongeren te interesseren voor de wereld van het toneel. Ze hielp deze jongeren, via cursussen en workshops, zich te ontwikkelen op het gebied van zowel technische als creatieve aspecten, zoals het toneelspel, de regie, de vormgeving van decors, gebruik van licht en geluid en het schrijven van toneelteksten. Deze toneelcursussen mondden uit in tweejaarlijkse toneelfestivals met presentaties van eigen werk door de deelnemers. Zo werden in de loop van de tijd een flink aantal kleinere en grotere stukken gebracht in Cas di Cultura.

Door het gedeeltelijk dichtdraaien van de subsidiekraan kwam er in de jaren ’90 een einde aan deze op de toneelcursussen gebaseerde voorstellingen in Cas di Cultura. Dat Lasten noodgedwongen besloot om low budget te gaan werken bracht beperkingen maar ook nieuwe mogelijkheden mee, die creatief uitgebuit werden. De presentaties werden aangepast aan de beschikbare locaties, zoals de hal en binnenplaats van een leegstaand schoolgebouw. Het leidde tot een ander type toneel. Het uitgangspunt was steeds de ruimte waarin gespeeld werd, waarbij decors en rekwisieten aan de te bespelen plaats werden aangepast.

Door samenwerking met docent Nicoline Nagtzaam van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten kwamen in de jaren ’90 stagiaires uit Nederland die op Aruba hun afstudeerproject en een vormingsproject verzorgden. Ook dat gaf vernieuwende impulsen en leidde tot diverse presentaties, zoals Romeo y Julieta.

Toen Burny Every met pensioen ging rond 2001, kreeg Amy Lasten een functie als theaterdocent aan het Instituto Pedagogico Arubano. Ze verzorgde er een eigen opleiding Cultureel Kunstzinnige Vorming podiumkunsten. De studenten die een tweedegraads opleiding volgden werden veelal gerecruteerd uit de cursisten die al eerder deel hadden genomen aan de cursussen van Instituto di Cultura.

In 2011 werkte Lasten samen met Nicoline Nagtzaam mee aan het internationale IDEA-project Cambio di Horizonte, waarbij acht landen, Brazilië, Nederland, Frankrijk, Turkije, België en Nicaragua betrokken waren. }} VVLogohome.jpg

Amy Lasten is een Arubaanse actrice, theatermaker en theaterdocent.

Foto's

N.B. Klik op de afbeelding, en vervolgens op: "volledige resolutie" om de foto te vergroten.

IMG 0506.png IMG 2322.png

Links: Bbworld (2011). Producent Fundacio Arte Pro Arte: Amy Lasten. Collectie Amy Lasten Aruba. Rechts: Bbworld (2011). Producent Fundacio Arte Pro Arte: Amy Lasten. Collectie Amy Lasten Aruba.


IMG 8550.png IMG 8675.png

Links: Bbworld (2011). Producent Fundacio Arte Pro Arte: Amy Lasten. Collectie Amy Lasten Aruba. Rechts:Bbworld (2011). Producent Fundacio Arte Pro Arte: Amy Lasten. Collectie Amy Lasten Aruba.

IMG 8693.png

Bbworld (2011). Producent Fundacio Arte Pro Arte: Amy Lasten. Collectie Amy Lasten Aruba.

Bronnen