De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamAmstelveens Poppentheater, Amstelveen
PlaatsAmstelveen
TypeTheaterzaal
ThemaPoppenspel
 Website


Informatie

In een voormalige kleuterschool (bouw 1950) aan de Wolfert van Borsselenweg 85/A werd in 1966, op inititief van poppenspeler Jan Nelissen, het eerste professionele poppen-en jeugdtheater van Nederland gebouwd. Tot 1976 was hij de enige bespeler. In 1984 en 1976 werden naar ontwerp van architect Kees Florie enkele verbouwingen uitgevoerd. Er zijn 120 zitplaatsen.

Het Amstelveens Poppentheater is een professioneel gezellig jeugdtheater met een kernprogrammering van poppen- en beeldend theater. Het theater wil daar zoveel mogelijk kanten van laten zien: handpoppenspel, combinatievoorstellingen met acteurs en poppen, beeldende muziektheatervoorstellingen etc. De voorstellingen vinden voornamelijk plaats in het weekend en in de schoolvakanties.

In 2015 werd door de VNP de drie-jaarlijkse Wim Meilinkprijs voor de beste poppenspeler/-organisatie aan het Amstelveen poppentheater toegekend, als belangrijke en stabiele basis voor het Nederlandse Poppenspel.

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in dit poppentheater in première zijn gebracht.

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007