De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Amicitia, Amersfoort

Img1F96.tmp.jpg


Amicitia, 1970. Foto: Th. Hendriksen.

NaamAmicitia, Amersfoort
Opgericht1837
PlaatsAmersfoort
TypeTheaterzaal


Informatie

Herensocieteit wordt theater

In 1837 werd in opdracht van de Vereeniging tot in standhouding der te Amersfoort gevestigde buitensocieteit Amicitia aan de stadsring (voorheen Plantsoen Zuid 2) een Herensocieteit gebouwd die een voorname rol in het culturele leven van de stad zou gaan spelen. Veel theater en later vooral film werd er gebracht. Daartoe vonden in 1925 en 1955 verbouwingen plaats t.b.v. filmvoorstellingen.

Vanaf 1956 was Amicitia weer twee dagen per week weer beschikbaar als schouwburg, vooral voor amateurverenigingen. In 2001 kwam het Nieuwbouw Cultuurplan Amicitia tot stand, waarbij de voorgevel van het oude Amicitia werd behouden. Daarachter kwamen winkels en woningen.

Van 1837 tot 1855 had de Maatschappij tot nut van het Algemeen zitting in het bestuur van de sociëteit. Met steun van 'het Nut' was in 1836 de benodigde grond aangekocht en kwam het gebouw van de Sociëteit tot stand. Blijkbaar hadden de bouwkosten de financiën middelen van de Vereeniging nogal aangetast, want in 1837 verkocht de Sociëteit de grond aan de gemeente Amersfoort, om hem daarna weer in erfpacht te nemen. In 1932 verkocht de gemeente de grond voor een fictief bedrag weer aan de Sociëteit, die er ter financiering van een restauratie van het gebouw, een hypotheek op kon nemen. Hierdoor was voor beide partijen een financieel wespennest ontstaan dat pas in 1995 werd opgelost.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007