Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Amicitia23.jpg

NaamAmicitia, 's-Gravenhage
PlaatsDen Haag
TypeTheaterzaal
Verbouwd in1954
Openingsdatum23 september 1929


Informatie

Amicitia, een uitgangscentrum in verbouwd klooster.

Aan het Westeinde in Den Haag werd in de vijftiende eeuw het Agnietenconvent gebouwd dat na diverse bestemmingen te hebben overleefd in 1928 verbouwd werd tot uitgangscentrum met diverse grote en kleine zalen Na een verbouwing in 1954 bleven er drie zalen met respectievelijk 750, 350 en 180 plaatsen over. Al spoedig werd de kleinste ingericht tot bioscoop en kreeg de naam Kriterion. De andere twee zalen werden gebruikt voor vergaderingen, modeshows, cabaret, bokswedstrijden, feesten, amateur- en beroepstoneelvoorstellingen. De Nieuwe Komedie (zie aldaar) gebruikte deze locatie voor zijn voorstellingen. De zalen hadden in verband met dansavonden geen oplopende vloer, wat het zicht op het toneel uiteraard niet bevorderde.

In 1992 werd het inmiddels leegstaande en verwaarloosde complex verkocht met de bedoeling het te restaureren en nieuw leven in te blazen. Maar in 1996 werd het op de voorgevel na gesloopt en kwamen er appartementen.

Premieres

Zie Category:Premieres Amicitia, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Website GuusRijven.com