Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamAmar El-ajjouri
Geboortedatum1971
BeroepActeur
DisciplineToneel
 Website

Biografie

Amar (El-ajjouri) (1971) is een Marokkaanse acteur, regisseur en schrijver geboren in Marokko, maar getogen in Nederland, om precies te zijn in Den Haag.

Na zijn acteurs- en docentenopleiding volgt zijn loopbaan het pad van acteren in verschillende producties, o.a. bij Cosmic Amsterdam, Frappant, De Verboden Vrucht , in de Serie Tam Tam en de film Nina Satana. Daarbij doceert en regisseert hij voorstellingen voor en door jongeren en verzorgt hij trainingen, presentaties en workshops voor bedrijven, scholen en de meest breed georiënteerde organisaties. Op dit gebied is Amar ook bekend van zijn jarenlange samenwerking met PH Neutraal. De productie Noch Kaas noch Couscous is daar een van de bekendste van.

In 2004 is Amar speelt van de grond getild. Een belangrijke meerwaarde van Amar speelt zijn de avondvullende cabaretvoorstellingen Amar speelt ALI, Amar speelt WIT, Amar speelt TERUG en zijn niet te missen aanwezigheid als stand-up comedian en presentator op vele festivals, congressen en feesten. Ministeries (VROM, OCW, Justitie), landelijke gemeenten en vele (zakelijke en culturele) belangenorganisaties maken hier onderdeel van uit .

Amar zocht naar een nieuwe uitingsvorm voor zijn ideeën en beleveniswereld, nadat hij in het vliegtuig de enige was die plastic bestek kreeg bij zijn kosjer eten uit blik. Amar ’s creativiteit, scherpe humor en intellect, flexibiliteit en zijn brede maatschappelijke betrokkenheid vormen een originele, persoonlijk geëngageerde, soms confronterende en soms ook ontroerende samensmelting. Recht door zee, en recht voor zijn raap. Niet in de laatste plaats omdat hij zijn culturele achtergrond en de invloed daarvan op het dagelijks leven nooit verbloemt, verdraait of uit de weg gaat. Hij weet net zo goed hoe het is om Marokkaan te zijn, als Nederlander. Maar vooral hoe het is als mens.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Hallo met God - Cosmic - 1996-12-07
Sterke verhalen - Stichting Culture Coalition - 1999-11-11
Noch kaas noch couscous - PH-Neutraal - 2000-12-02
T'n L (trouw en de liefde) - Cosmic Theater - 2003-02-13
Koffietent Eik en Duin - Het Lokaal (Voor Spannende Zaken) - 2004-02-05
Ali - Amar El-ajjouri - 2005-02-19
Stand up 4 Human Rights - Horen Zien en Schrijven (Kunst voor Mensenrechten) - 2006-12-10
Wit - Amar El-ajjouri - 2008-02-23
Retour afzender: Amar speelt terug - Amar El-ajjouri - 2011-02-11
Amar speelt terug - Amar El-ajjouri - 2011-02-11
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen