Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Geenaffichegevonden.png

TitelAm Ziel
ProducentStichting Toneelschuur Producties
DisciplineToneel
Premièredatum3 december 2011
Seizoen2011/2012, 2012/2013
LocatieToneelschuur, Haarlem

Informatie

Am Ziel van Thomas Bernhard vertaald door Tom Kleijn

Stichting Toneelschuur Producties

Seizoen: 2011/2012

Regie: Paul Knieriem

Dramaturgie: Fanne Boland

Kostuums: Katrin Bombe

Decorontwerp: Katrin Bombe

Lichtontwerp: Coen Schut

Uitvoerenden: Marlies Heuer, Jan-Paul Buijs, Lottie de Bruijn

Foto's

Am Ziel@Annegien van Doorn II.jpg BEDROG (tg STAN) 6.jpg

Foto 1: Annegien van Doorn. Foto 2: Paul De Malsche

Persbericht november 2011

Marlies Heuer speelt hoofdrol in Thomas Bernhards ‘Am Ziel’

Op zaterdag 3 december gaat in de Toneelschuur Haarlem de nieuwe Toneelschuur productie AM ZIEL in première, geregisseerd door Paul Knieriem. AM ZIEL is een komische klaagzang vol opgewekt gejammer van een moeder tegen haar dochter en ‘dramatische’ schrijver. Knieriem regisseert wederom Marlies Heuer na het succesvolle SZYMBORKA! van vorig seizoen.

Am Ziel (1981) is een naargeestige komedie van de Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard. Moeder (Marlies Heuer) en dochter (Lotte de Bruijn) reizen al 33 jaar lang af naar hun zomerverblijf in Katwijk. Zoals elk jaar pakt dochter de koffers en moeder praat. Over haar mislukte leven, het failliet van het theater en de lamlendigheid van de jeugd. Om de sleur te doorbreken hebben ze een jonge, schrijver (Jan-Paul Buijs) uitgenodigd. Hij heeft recentelijk grote successen behaald met zijn toneelstuk “Redde wie zich redden kan”. Wat drijft deze jonge kunstenaar om de uitnodiging te accepteren? Zijn komst in regenachtig Katwijk zet alles op zijn kop.


PAUL KNIERIEM

Paul Knieriem (1981) studeerde in 2007 af aan de Regieopleiding Amsterdam. Sinds die tijd is hij werkzaam als regisseur bij o.a. Toneelschuur Producties (LEONCE EN LENA, SZYMBORSKA!), het Lab jeugdtheaterwerkplaats en de Toneelmakerij. Over AM ZIEL zegt hij: “AM ZIEL stelt pijnlijke vragen over de zin van het theater en het leven. Het stuk is dertig jaar geleden geschreven, in mijn geboortejaar, maar leest als een zeer actuele satire. Snoeihard en vol tegenstrijdigheden, maar ook onbedaarlijk grappig en absurd.”


TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Toneelschuur Producties is het meest ervaren productiehuis van Nederland. Jaarlijks biedt het een selecte groep theatermakers (regisseurs, vormgevers, acteurs en schrijvers) de mogelijkheid hun artistieke talent in een meerjarentraject op maat verder te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor jonge regisseurs die voorstellingen voor de grote zalen willen maken. Elke productie is anders van vorm, maar de kwaliteit is altijd hoog. Toneelschuur Producties: het theater van morgen, nu al te zien in Haarlem…en de rest van Nederland. Meer info, zie Website Toneelschuur

Bronnen