Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   Am Ziel van Thomas Bernhard vertaald door Tom Kleijn

   Stichting Toneelschuur Producties

   Seizoen: 2011/2012

   Regie: Paul Knieriem

   Dramaturgie: Fanne Boland

   Kostuums: Katrin Bombe

   Decorontwerp: Katrin Bombe

   Lichtontwerp: Coen Schut

   Uitvoerenden: Marlies Heuer, Jan-Paul Buijs, Lottie de Bruijn

   Foto's

   Am Ziel@Annegien van Doorn II.jpg BEDROG (tg STAN) 6.jpg

   Foto 1: Annegien van Doorn. Foto 2: Paul De Malsche

   Persbericht november 2011

   Marlies Heuer speelt hoofdrol in Thomas Bernhards ‘Am Ziel’

   Op zaterdag 3 december gaat in de Toneelschuur Haarlem de nieuwe Toneelschuur productie AM ZIEL in première, geregisseerd door Paul Knieriem. AM ZIEL is een komische klaagzang vol opgewekt gejammer van een moeder tegen haar dochter en ‘dramatische’ schrijver. Knieriem regisseert wederom Marlies Heuer na het succesvolle SZYMBORKA! van vorig seizoen.

   Am Ziel (1981) is een naargeestige komedie van de Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard. Moeder (Marlies Heuer) en dochter (Lotte de Bruijn) reizen al 33 jaar lang af naar hun zomerverblijf in Katwijk. Zoals elk jaar pakt dochter de koffers en moeder praat. Over haar mislukte leven, het failliet van het theater en de lamlendigheid van de jeugd. Om de sleur te doorbreken hebben ze een jonge, schrijver (Jan-Paul Buijs) uitgenodigd. Hij heeft recentelijk grote successen behaald met zijn toneelstuk “Redde wie zich redden kan”. Wat drijft deze jonge kunstenaar om de uitnodiging te accepteren? Zijn komst in regenachtig Katwijk zet alles op zijn kop.

   PAUL KNIERIEM

   Paul Knieriem (1981) studeerde in 2007 af aan de Regieopleiding Amsterdam. Sinds die tijd is hij werkzaam als regisseur bij o.a. Toneelschuur Producties (LEONCE EN LENA, SZYMBORSKA!), het Lab jeugdtheaterwerkplaats en de Toneelmakerij. Over AM ZIEL zegt hij: “AM ZIEL stelt pijnlijke vragen over de zin van het theater en het leven. Het stuk is dertig jaar geleden geschreven, in mijn geboortejaar, maar leest als een zeer actuele satire. Snoeihard en vol tegenstrijdigheden, maar ook onbedaarlijk grappig en absurd.”

   TONEELSCHUUR PRODUCTIES

   Toneelschuur Producties is het meest ervaren productiehuis van Nederland. Jaarlijks biedt het een selecte groep theatermakers (regisseurs, vormgevers, acteurs en schrijvers) de mogelijkheid hun artistieke talent in een meerjarentraject op maat verder te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor jonge regisseurs die voorstellingen voor de grote zalen willen maken. Elke productie is anders van vorm, maar de kwaliteit is altijd hoog. Toneelschuur Producties: het theater van morgen, nu al te zien in Haarlem…en de rest van Nederland. Meer info, zie Website Toneelschuur

   Bronnen