De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Alydia Wever is een Arubaanse danseres, choreograaf, theatermaker en dansdocent. Zij is de dochter van de fameuze danseres en danspedagoge Diana Antoinette. Zij volgde haar dansopleiding in de Verenigde Staten aan de Boston Musical Theater Conservatory (1996-1998), The Boston Dance Conservatory (1998-2000) en aan The Alvin Ailey Independence Study Dance School in New York (2001-2004). Ze danste in die periode bij The Notario Dance Company.

In 2004 keerde Wever terug naar Aruba. Ze produceerde en regisseerde de voorstelling Energia Interno (2004). Het stuk was interdisciplinair en gebaseerd op de zeven punten van energie (chakra’s ). Voor deze voorstelling nodigde ze studenten uit van de Skol di Baile Diana Antonette en studenten CKV van het Instituto Pedagogio Arubano (IPA). Daarnaast werkten beeldend kunstenaars mee.

In 2008 maakte ze de voorstelling One in Soul, waarvan de eerste opvoering plaatsvond in Cas di Cultura. De voorstelling beoogde de huidige stand van zaken van de Arubaanse kunst en cultuur in de vorm van totaaltheater weer te geven. In de voorstelling werd gebruik gemaakt van beeldende kunst, film, theater, fotografie, literatuur en muziek

In 2011 maakte Wever de voorstelling Muhe Frida over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Al tijdens haar studie was Kahlo een inspirerende figuur voor Wever. Het verhaal van de vrijgevochten Kahlo en haar lijden, zowel fysiek als emotioneel, waren jaren later nog steeds herkenbaar voor Wever. Wever hoopte met haar voorstelling de vrouwen van Aruba te inspireren tot onafhankelijkheid en zelfexpressie. De voorbereidingen van de voorstelling namen twee jaar in beslag. In afwachting van financiering voor dit project maakte ze samen met regisseur Felix de Rooij en de Arubaanse kunstenaar Ryan Oduber een korte film met dezelfde titel en opzet als de voorstelling. Net als haar voorgaande voorstellingen was Muhe Frida multidisciplinair. De voorstelling bestond uit zeven episoden over het leven en werk van Frida Kahlo in een combinatie van theater, film, muziek (van Michael Lampe) en moderne dans met professionele dansers uit Nederland, Cuba, Canada en Aruba. De voorstelling ging in mei 2011 in première in Cas di Cultura. Daarna is de voorstelling ook opgevoerd op Curaçao in theater La Tentashon.

Naast haar werk als theatermaker is Wever momenteel als dansdocent verbonden aan de Skol di Baile Diana Antonette.

Foto's

N.B. Klik op de afbeelding, en vervolgens op: "volledige resolutie" om de foto te vergroten.

One in Soul

One in Soul 011.png One in Soul 012.png

One in Soul. Collectie Alydia Wever, Aruba.

Programmaboekje one in soul.png

Omslag Programmaboekje One in Soul. Collectie Alydia Wever, Aruba.

Muhe Frida

A2muhefridaposter.png MuheFrida-programma-boekje int-01.png MuheFrida-programma-boekje ext--02.png

Affiche en pagina's programmaboekje Muhe Frida. Choreografie Alydia Wever. Collectie Alydia Wever, Aruba

Externe Links

Bronnen