Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


ALYDIA WEVER.JPG

NaamAlydia Wever
Citaat"Haar missie is om vrijheid van expressie te creëren door middel van Art Performances & Multidisciplinaire Dans Theater Producties. 'Een artistieke diversiteit die op een professioneel niveau, een voortreffelijke tapijt van tijdloze bewegingen, poëtische denkbeelden en eigentijdse stijl creëert'."
Volledige naamAlydia Catalina Oduber-Wever
Geboortedatum11 juli 1974
Geboorteplaats Oranjestad, Aruba
BeroepDanser, Choreograaf, Docent
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
 Website

Alydia Wever (1974) is een Arubaanse Kunstenares choreograaf, theatermaker,danseres en dans docent. Zij is de dochter van de fameuze danseres en danspedagoge Diana Antonette. Zij volgde haar Musical Theater opleiding in de Verenigde Staten (1996-1998), en daarna Dance (1998-2000) aan The Boston Conservatory. Daarna volgde ze (2001-2003) bij The Alvin Ailey Dance School in New York City een Independent Study (specialisatie in moderne dans). Ze danste daarna bij The Notario Dance Company & Nathan Trice/ Rituals Dance Theater in New York City.

In 2004 keerde Wever terug naar Aruba. Ze produceerde en regisseerde de art performance productie "Energia Interno" (2004). Het stuk was interdisciplinair en gebaseerd op de zeven punten van energie (chakra’s ). Voor deze voorstelling nodigde ze uit professionele dansers, studenten van de Skol di Baile Diana Antonette en studenten CKV van het Instituto Pedagogio Arubano (IPA). Daarnaast werkten beeldend kunstenaars mee zo als; Belinda de Veer, Elisa Lejuez, Heleen Bongers, Jean Vieira, Glenda Heyliger, Irene Peterson & Ferridi Edine. In het Access Art Gallery in Oranjestad Aruba daarna ook op Curaçao bij het Teatro Luna Blou.

In 2008 maakte ze de dans-theater en kunst voorstelling One in Soul, waarvan de eerste opvoering plaatsvond in Cas di Cultura en daarna op Curaçao bij Teatro Luna Blou. De voorstelling beoogde de huidige stand van zaken van de Arubaanse kunst en cultuur in de vorm van totaaltheater weer te geven. In de voorstelling werd gebruik gemaakt van moderne dans, beeldende kunst, film, theater, fotografie, literatuur en muziek. De uitgenodigde mannelijke kunstenaars; Nigel Matthew, Ciro Abath, Elvis Lopez, Ryan Oduber, Danilo Geerman, Paul van Driel, Nathan Trice, Micheal Lampe, Chris Wild, Ken Wolff, Kazell, Jean Bellegarde, Nelson Gonzalez, Roland Colastica, Adolfo Valbuena, Armand Simon en Sonfaya 2020.

In 2011 maakte Wever de dans-theater & kunst voorstelling Muhe Frida over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Al tijdens haar studie was Kahlo een inspirerende figuur voor Wever. Het verhaal van de vrijgevochten Kahlo en haar lijden, zowel fysiek als emotioneel, waren jaren later nog steeds herkenbaar voor Wever. Wever hoopte met haar voorstelling de vrouwen van Aruba te inspireren tot onafhankelijkheid en zelfexpressie. De voorbereidingen van de voorstelling namen twee jaar in beslag. In afwachting van financiering voor dit project maakte ze samen met regisseur Felix de Rooij en de Arubaanse kunstenaar Ryan Oduber een korte film met dezelfde titel en opzet als de voorstelling. Net als haar voorgaande voorstellingen was Muhe Frida multidisciplinair. De voorstelling bestond uit zeven inspirerende schilderijen over het leven en werk van Frida Kahlo in een combinatie van theater, film, beeldende kunst van zes Arubaanse vrouwelijke kunstenaars; Osaira Muyale, Glenda Heyliger, Alida Martinez, Belinda de Veer, Irene Peterson, Nadine Salas, muziek (van Michael Lampe) en moderne dans met professionele dansers uit Nederland, Cuba, Canada en Aruba. De voorstelling ging in November 2011 in première in Cas di Cultura. Daarna is de voorstelling ook opgevoerd op Curaçao in theater La Tentashon.

In Juli 2015 presenteerde Wever de dans-theater voorstelling "Riba E Mesun Awa" geinspireerd door twee familie leden die aan kanker leden. De voorstelling werd gepresenteerd in Cas Ayo ( haar zitkamer/ patio ) op Aruba een dans theater stuk met moderne dans als basis en monologen en poezië geschreven door Wever zelf. Met 2 Arubaanse studenten uit Nederland en studenten van Scol di Baile Diana Antonette en Step By Step Dance Studio. Samen met haar echtgenoot, kunstenaar Ryan Oduber maakte ze een video art voor de voorstelling die ook later op de Internationale Aruba Film Festival gepresenteerd werdt.

In de zomer van 2018 presenteerde Wever haar laatste dans-theater voorstelling in "Skol di Baile Diana Antonette" op het eiland Aruba "Expression 2018" die bestond gedeeltelijk uit materiaal en ideeën die ze ontwikkelde voor de aankomende biënnale op Aruba, maar ook de frustratie die ze als kunstenaar voelt op een klein eiland. En met alleen lesgeven stond haar ontwikkeling stil en liep ze tegen de grenzen aan die vele kunstenaars op Aruba ervaren, dat kunst en cultuur niet genoeg door de overheid wordt ondersteund noch het belang ervan wordt begrepen door het brede publiek.

Naast haar werk als theatermaker was Wever voor 14 jaar dansdocent en artistieke leider van Skol di Baile Diana Antonette.

Sinds September 2018 staat haar kunst installatie "Peña Saca" samen met vier Arubaanse kunstenaars in het Community Museum, (monument) Nicolaas Store, te Sanicolas, Aruba.

Vanaf zomer 2018 woont ze in Utrecht, Nederland en in het voorjaar van 2019 presenteerde Wever een Multidisciplinaire / Art Performance & Exhibitie voor de 13de Havana Biennale te Cuba, samen met drie Arubaanse beeldende kunstenaars; Ryan Oduber, Glenda Heiliger, Kevin Schuit en drie Arubaanse dansers Eva Croes, Kevin Gumbs en Orwin Gomes, en een Nederlandse designer Dorien van Der Wijst.


Alydia Wever heeft bijgedragen aan 3 productie(s).

Alydia Wever heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Alydia Wever heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In choreografie van
Exprecion 2001 Choreografie Alydia Wever 2 juni 2001 Alydia Wever
Energia Interno Choreografie Alydia Wever 4 februari 2004 Alydia Wever
Muhe Frida Choreografie Alydia Wever 2 november 2011 Alydia Wever
Exprecion 2001 Regie Alydia Wever 2 juni 2001 Alydia Wever
Energia Interno Regie Alydia Wever 4 februari 2004 Alydia Wever
Muhe Frida Regie Alydia Wever 2 november 2011 Alydia Wever
Exprecion 2001 Uitvoerende Alydia Wever 2 juni 2001 Alydia Wever
Energia Interno Uitvoerende Alydia Wever 4 februari 2004 Alydia Wever
Muhe Frida Uitvoerende Alydia Wever 2 november 2011 Alydia Wever
Exprecion 2001 Producent Alydia Wever 2 juni 2001 Alydia Wever
Energia Interno Producent Alydia Wever 4 februari 2004 Alydia Wever
Muhe Frida Producent Alydia Wever 2 november 2011 Alydia Wever

Foto's

N.B. Klik op de afbeelding, en vervolgens op: "volledige resolutie" om de foto te vergroten.

One in Soul

One in Soul 011.png One in Soul 012.png

One in Soul. Collectie Alydia Wever, Aruba.

Programmaboekje one in soul.png

Omslag Programmaboekje One in Soul. Collectie Alydia Wever, Aruba.

Muhe Frida

A2muhefridaposter.png MuheFrida-programma-boekje int-01.png MuheFrida-programma-boekje ext--02.png

Affiche en pagina's programmaboekje Muhe Frida. Choreografie Alydia Wever. Collectie Alydia Wever, Aruba

Externe Links

Bronnen