De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAlva Noto
Volledige naamCarsten Nicolai,
Geboren18 september 1965
Chemnitz
BeroepComponist, Beeldend Kunstenaar
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Alva Noto is de artiestennaam van geluid kunstenaar Carsten Nicolai, die kunst en muziek gebruikt als hulpmiddel om microscopische creatieve processen te genereren. Een andere alias die hij gebruikt is Noto. Hij is lid van de muziekgroepen Signal (met Frank Bretschneider en Olaf Bender oftewel Byetone) en Cyclo. (Met Ryoji Ikeda).

Nicolai werd geboren in Karl-Marx-Stadt in 1965, Oost-Duitsland. Zijn interesse in geluid en de fysieke kwaliteiten ervan is geinspireerd door een obsessie tijdens zijn kinderjaren waarin hij geloofde met vleermuizen te kunnen communiceren. Hij studeerde architectuur en landschapsontwerp en het vorsen van de theoretische eigenschappen van geluid en ruimte.

Na de verhuizing naar Berlijn in de vroege jaren 1990, werd Nicolai oprichter van het experimentele muziek label Noton dat als platform voor zijn conceptuele en experimentele muzikale werk funcioneert. In 1996 ging dit over in Raster-Noton. Archiv Für Ton Und Nichtton met de medewerking van Olaf Bender.

Nicolai transformeert geluid door looping oscillatoren en toongenerators. Hij gebruikt geen sequencers, maar karakteristiek in zijn werk is het gebruik van ritmische structuren. Klikken en glitches worden niet gebruikt als sier toevoegingen aan de composities, maar maken deel uit van de essentiële ritmische en harmonische elementen van het werk.

Hij neemt regelmatig samples van elektronische informatie-overdracht klinkt zoals faxtonen, modem geluiden en telefoon pops en kliks die worden bewerkt en georganiseerd. Hij heeft een voorkeur voor onder andere over het hoofd geziene geluidsbronnen. Nicolai heeft onlangs een opera geschreven, Sparkie: Cage and Beyond, in samenwerking met Michael Nyman.

Carsten Nicolai werkt ook als beeldend kunstenaar. Met behulp van de principes van Cymatica visualiseert hij geluid. Nicolai's praktijk wordt gevormd door een convergentie van geluid, schilder-en beeldhouwkunst die resulteert in installaties die het idee van creativiteit gefilterd door modulaire systemen en codes onderzoeken. Zijn muziek neemt een prominente plaats in in zijn kunst.

Nicolai's werk onthult beperkingen en mogelijke schoonheid en creativiteit, en mogelijkheden binnen strikte logische systemen. Nicolai presenteerde en creëerde installaties in veel van de meest prestigieuze ruimtes van de wereld waaronder het Guggenheim, New York, de SF MoMA, Modern Art Oxford, NTT Tokyo, Tate Modern en Biënnale van Venetië, Italië. Als lid (en medeoprichter) van het Raster-Noton label was hij verantwoordelijk voor de veelgeprezen cd-serie '20 tot 2000 ', dat de Golden Nica prijs in de Prix Ars Electronica, 2000 won.

Zie ook wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor de muziek

Bronnen