De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAltin Alexandros Kaftira
Geboren1972
BeroepDanser, Filmmaker
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Altin Kaftira (1972), is een Albanese balletdanser. Hij staat eveneens geregistreerd in de Productiedatabase als Alexandros Altin Kaftira. Hij kwam in 1995 dienst van Het Nationale Ballet als coryphée, maar werd al snel bevorderd tot 2e (in 1997) en tot 1e solist (1998). Hij verruilde deze positie in 1999 voor dezelfde positie bij English National Ballet om na één seizoen weer terug te keren bij HNB, waar hij zijn loopbaan als danser beëindigde in 2007.

Altin Kaftira danste alle grote solisten rollen in de klassieke balletten en daarnaast in een breed repertoire van Sir Fredeick Ashton, Balanchine, Rudi, Hans en Toer tot en met William Forsythe, Christopher Bruce, David Dawson en Ted Brandsen. Ook werd Altin gevraagd voor gastoptredens in 2006 voor het Gala des Etoiles du XXI siècle in Parijs en het Divine Dancers Ballet gala te Praag.

Altin kreeg zijn opleiding aan de Ballet academie van Tirana, Albanië, volgens oude Russische traditie, waar zijn moeder hem auditie had laten doen. Na zijn opleiding werd hij in 1990 solist bij het balletgezelschap van de Nationale Opera en Ballet aldaar, waar hij verbleef tot 1993.

Na zijn vertrek bij Het Nationale Ballet volgde hij met behulp van het Omscholingsfonds voor dansers een opleiding filmmaker en vestigde zich als zodanig vervolgens in Amsterdam, waar Het Nationale Ballet een belangrijke opdrachtgever werd. Voorst richtte hij met zijn voormalige collega (nog steeds) solist Mathieu Gremillet bij HNB de onderneming Dance2film.

Zie ook wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het audiovisueel ontwerp

Externe Links

Bronnen