Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt: • Decor: Maarten Baas


Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   Alsof het voorbij is van Julian Barnes bewerkt door Madeleine Matzer

   MATZER Theaterproducties

   Seizoen: 2013/2014

   Regie: Madeleine Matzer

   Muziek: Helge Slikker

   Uitvoerenden: Marijn Klaver, Lidewij Mahler

   Over de voorstelling

   Alsof het voorbij is (Eng. The Sense of an Ending) was in seizoen 2013-2014 in de Nederlandse theaters te zien. Na eerdere succesvolle theaterbewerkingen als De eenzaamheid van de priemgetallen en Knielen op een bed violen bewerkte regisseur Madeleine Matzer ook de unaniem lovend ontvangen roman van de Engelse auteur Julian Barnes, waarmee hij zowel de Man Booker Prize als de Europese Literatuurprijs won.

   De voorstelling werd gespeeld door Marijn Klaver (o.a. De eenzaamheid van de priemgetallen) en Lidewij Mahler; de muziek is van de hand van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. Voor de vormgeving van de voorstelling is MATZER een bijzondere samenwerking aangegaan met autonoom kunstenaar Maarten Baas.

   Alsof het voorbij is is de theaterbewerking van het gelijknamige en meerdere malen bekroonde boek van de Engelse auteur Julian Barnes. (‘Superieur gecomponeerde roman’ **** - de Volkskrant) Het stelt de ultieme vraag: wat is een leven waard? En scheert ondertussen langs andere pittige vragen als: Wat, van wat je je herinnert, is waar, en wat heeft zich gevormd naar een gewenst verleden? Hoofdpersoon Tony Webster stelt zelf: “Als we jong zijn verzinnen we verschillende toekomsten voor onszelf; en als we oud zijn verzinnen we verschillende verledens voor anderen.”

   Wanneer Tony een brief van een notaris ontvangt, wordt hij aangezet te gaan graven in zijn eigen verleden. Dan wordt steeds duidelijker dat hij eerdere gebeurtenissen, die zijn leven verregaand beïnvloed hebben, nooit begrepen heeft. Hierdoor komt zijn ware verleden in golven op hem af, zoals de zee het water uit een te smalle riviermonding terug landinwaarts duwt. Dit dwingt hem tot een diepgaand gewetensonderzoek.

   Bronnen