Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Alsof het voorbij is - MATZER Theaterproducties - 2013-11-23

MATZER Als of het voorbij is.jpg


Fotografie: Karin Jonkers.

TitelAlsof het voorbij is
ProducentMATZER Theaterproducties
DisciplineToneel
Premièredatum23 november 2013
Seizoen2013/2014
LocatieVerkadefabriek, 's-Hertogenbosch

Informatie

Alsof het voorbij is van Julian Barnes bewerkt door Madeleine Matzer

MATZER Theaterproducties

Seizoen: 2013/2014

Regie: Madeleine Matzer

Muziek: Helge Slikker

Uitvoerenden: Marijn Klaver, Lidewij Mahler

Over de voorstelling

Alsof het voorbij is (Eng. The Sense of an Ending) was in seizoen 2013-2014 in de Nederlandse theaters te zien. Na eerdere succesvolle theaterbewerkingen als De eenzaamheid van de priemgetallen en Knielen op een bed violen bewerkte regisseur Madeleine Matzer ook de unaniem lovend ontvangen roman van de Engelse auteur Julian Barnes, waarmee hij zowel de Man Booker Prize als de Europese Literatuurprijs won.

De voorstelling werd gespeeld door Marijn Klaver (o.a. De eenzaamheid van de priemgetallen) en Lidewij Mahler; de muziek is van de hand van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. Voor de vormgeving van de voorstelling is MATZER een bijzondere samenwerking aangegaan met autonoom kunstenaar Maarten Baas.

Alsof het voorbij is is de theaterbewerking van het gelijknamige en meerdere malen bekroonde boek van de Engelse auteur Julian Barnes. (‘Superieur gecomponeerde roman’ **** - de Volkskrant) Het stelt de ultieme vraag: wat is een leven waard? En scheert ondertussen langs andere pittige vragen als: Wat, van wat je je herinnert, is waar, en wat heeft zich gevormd naar een gewenst verleden? Hoofdpersoon Tony Webster stelt zelf: “Als we jong zijn verzinnen we verschillende toekomsten voor onszelf; en als we oud zijn verzinnen we verschillende verledens voor anderen.”

Wanneer Tony een brief van een notaris ontvangt, wordt hij aangezet te gaan graven in zijn eigen verleden. Dan wordt steeds duidelijker dat hij eerdere gebeurtenissen, die zijn leven verregaand beïnvloed hebben, nooit begrepen heeft. Hierdoor komt zijn ware verleden in golven op hem af, zoals de zee het water uit een te smalle riviermonding terug landinwaarts duwt. Dit dwingt hem tot een diepgaand gewetensonderzoek.

Bronnen