De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

ALLES VOOR DE KUNSTEN is de naam van een full-service bureau voor kunst en cultuur. Alles voor de Kunsten denkt mee over invulling en ontwikkeling van haar projecten en brengt die van begin tot einde in alle facetten tot een goed einde.

Alles voor de Kunsten is te benaderen voor productie, zakelijke leiding, verkoop, publiciteit, marketing, artistieke ontwikkeling en inhoudelijke ondersteuning.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van deze organisatie als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

BronnenVoorstellingen seizoen 2014/2015

HORROR

JAKOP AHLBOM

“The oldest and strongest emotion of mankind is fear. And the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.” (H.P. Lovecraft)

Horror beeld.jpg
Met HORROR brengt Jakop Ahlbom een hommage aan het horrorgenre. In zijn eigen unieke en visuele stijl creëert hij een duistere wereld, waarin virtuele krachten een reële bedreiging vormen. HORROR past in de serie beeldende voorstellingen zonder tekst die Jakop Ahlbom de afgelopen jaren heeft gemaakt zoals Vielfalt, Innenschau en Lebensraum.

In HORROR denken de personages hun virtuele leven onder controle te hebben. Maar deze parallelle wereld slokt hen meer en meer op, wordt steeds werkelijker en neemt hun bestaan langzaam over. Hun virtuele alter ego’s winnen aan macht en infiltreren in hun echte levens, met alle angstaanjagende gevolgen van dien!

concept en regie: Jakop Ahlbom spel: Luc van Esch, Yannick Greweldinger, Judith Hazeleger, Silke Hundertmark, Sofieke de Kater, Gwen Langenberg, Thomas van Ouwerkerk, Reinier Schimmel vormgeving: Douwe Hibma, Jakop Ahlbom soundscape: Wim Conradi dramaturgie: Judith Wendel

Première woensdag 3 december 2014 in de Toneelschuur te Haarlem

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst HORROR

Meer informatie over Jakop Ahlbom, zie Website Jakop Ahlbom

Hollandse Luchten II: Jesaja

Sadettin Kirmiziyüz en Saar Vandenberghe

JESAJA TroubleMan doorJoostdeHaas.jpg

In Hollandse Luchten II: Jesaja zet Sadettin Kirmiziyüz zijn onderzoek naar hoe Nederlanders samenleven voort. Hij zoekt het letterlijk dicht bij huis. Samen met actrice Saar Vandenberghe, met wie hij samenleeft, duikt hij in de levensverhalen van zijn buren met wie hij in het Voormalig Handelsbladgebouw woont. In dit pand, waar in 1980 de Kroningsrellen begonnen, wonen Kirmiziyüz en Vandenberghe samen met pandgenoten die verschillen in leeftijd, opleiding, politieke voorkeur, gender en afkomst.

Aan de hand van interviews met hun buren proberen Kirmiziyüz en Vandenberghe antwoorden te vinden op vragen als: “Hoe is het samen leven de voorbije dertig jaar veranderd? Wat is de erfenis van de idealen van toen?” Aan de hand van de geschiedenis van hun pandgenoten schetsen Kirmiziyüz en Vandenberghe een portret van hun landgenoten.

Première vrijdag 9 januari 2015 in Theater Frascati, Amsterdam

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst Hollandse Luchten II: Jesaja

Hollandse Luchten II: Jesaja is het tweede deel van het drieluik Hollandse Luchten. Begin 2014 maakte Kirmiziyüz samen met Marjolijn van Heemstra Hollandse Luchten I: Jeremia over vrijheid van meningsuiting. Deze voorstelling werd met succes ontvangen. Hollandse Luchten II: Jesaja is een coproductie van Trouble Man en Frascati Producties en mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het BNG Cultuurfonds.

Voor meer informatie zie website troubleman

Somedaymyprincewill.com (Reprise)

Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz i.s.m. The Sadists

in coproductie met Frascati Producties

SomeDayMyPrinceWillCom.jpg

Een Zutphense kasteelroman, een generale repetitie van een Turkse bruiloft en een huwelijksquiz in één. Somedaymyprincewill.com werd een regelrechte theaterhit! Dit seizoen wegens overweldigend succes te zien in de grote zaal.

Op zaterdag 16 juli 2011 trouwde het zusje van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz in Istanbul met haar Turkse prins op het witte paard. Vanuit de verlaten bruiloftszaal vertelt Sadettin samen met de bruiloftsband (The Sadists) haar verhaal in de meest uiteenlopende, hilarische stijlen. Eerst op afstand met vet aangezette accenten, maskers en maffe opplaksnorren, maar steeds meer betrokken en oprecht. Als kijker word je overspoeld door dit aangrijpende verhaal over een dochter van twee immigranten die haar eigen leven probeert te leiden in een land dat zichzelf kwijt is. Het musicerende acteurscollectief The Sadists illustreert het verhaal met hilarische Turkse typetjes en een muzikale mix van rock, electro en Turkse bruiloftskrakers.

"Kırmızıyüz is de ster in magistrale Turkse bruiloft"Volkskrant *****

"Diepgravend topamusement."NRC Handelsblad *****

"Je hebt van die voorstellingen waarin vrijwel alles klopt.'Someday…' is er zo een."Trouw****

"Bijzonder aan de voorstelling is hoe ernst en humor elkaar versterken, hoe een potpourri van muziek en spel vol verwijzingen naar populaire cultuur aan de voorstelling een lichtheid verleent zonder enige oppervlakkigheid. Dat is de kunst."Juryrapport Theaterfestival selectie 2013

Concept, tekst, spel Sadettin Kirmiziyüz Tekst, regie Casper Vandeputte Spel, muziek The Sadists (Erik van der Horst, Kaspar Schellingerhout, Viktor Griffioen)

Start zaterdag 20 september 2014 in Theater Castellum, Alphen a/d Rijn

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst Somedaymyprincewill.com

Op een mooie Pinksterdag

Solovoorstelling van Esther Scheldwacht, door Stefan de Walle

Stichting Gebroeders Scheldwacht i.s.m. Het Nationale Toneel

Opeenmooiepinksterdag.jpg

Op een mooie Pinksterdag is een ode aan hen die hun leven weer moeten oppakken na een immens verlies. Een man vertelt het verhaal van een stormachtige relatie en het noodlot dat hem trof. Hij trekt zijn sportschoenen aan en probeert letterlijk van alles weg te lopen. Maar door te rennen gaat hij weer ademen en wordt hij terug het leven in gedwongen.

Esther Scheldwacht is bij het schrijven aan deze solo gefascineerd en geïnspireerd door groot kleinmenselijk leed. Thema’s als eenzaamheid, authenticiteit en menselijke veerkracht komen – net als in De Sunshine Show - terug in dit verhaal. Maar waar De Sunshine Show zich grotendeels afspeelt in een wereld die ver van ons weg ligt, speelt Op een mooie Pinksterdag dicht bij huis.

"Het is razend knap van De Walle dat hij de sentimenten van zijn rol ingenieus pareert. Zijn personage breekt van verdriet, maar telkens weet De Walle op het juiste moment te variëren van toon, stijl en dictie." **** NRC Handelsblad "Scheldwacht maakt opnieuw een compacte solo vol kleine gebaren en grote emoties."**** Volkskrant


"Subliem portret van een door verdriet verscheurde man" ***** Theaterkrant

Tekst & regie Esther Scheldwacht Geïnspireerd door Caspar Janssen en zijn boek met columns over de natuur 'Ontpopt' Toneelbeeld Lidwien van Kempen Kostuums Iris Elströdt Lichtontwerp en techniek Jan Harm Wagner Fotografie Martijn Beekman Met dank aan Fonds Podiumkunsten Met speciale dank aan Caspar Janssen, Ravy Ragas.

De voorstelling is op zaterdag 24 mei 2014 in première gegaan in Theater aan het Spui te Den Haag. Verder was Op een mooie Pinksterdag daarna te zien in Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar en Nijmegen.

Volgend seizoen begint de voorstelling woensdag 25 februari 2015 in Theater aan het Spui, Den Haag

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst Op een mooie Pinksterdag

De Sunshine Show (Reprise)

Esther Scheldwacht

Reprisetournee van solovoorstelling 'De Sunshine Show' van Esther Scheldwacht na lovende recensies en selectie voor Theater Festival 2013

SunshineShow.jpg

In de aangrijpende monoloog De Sunshine Show vertelt Sunshine over haar kleurrijke en bewogen leven dat tot op de dag van vandaag in het teken staat van de zoektocht naar een kind. Háár kind, dat ze wel heeft verwekt maar niet heeft gebaard. Een tragisch levensverhaal over overleven en hoop. Vol tegenstellingen: tussen arm en rijk, oost en west, man en vrouw. Afgewisseld met emotionele karaokenummers. Deze bijzondere en ontroerende monoloog is door publiek en pers unaniem laaiend enthousiast ontvangen:

"Verbluffende ode aan ‘ladyboy’" - Volkskrant***** "Compleet geloofwaardig (…) ontroerende ode aan een volhardend mens" - NRC **** "Aandoenlijk… mooie tragiek.." – Parool **** "Volledig geloofwaardig en pijnlijk ontroerend."- Theaterkrant**** "Een krachtig aanbevolen wonder, dat is het." - De Groene Amsterdammer

Idee, tekst en spel: Esther Scheldwacht lichtontwerp: Axel Dikkers kap & grime: Cynthia van der Linden kostuums: Iris Elströdt

Start woensdag 17 september 2014 in Theater aan het Spui, Den Haag

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst De Sunshine Show

Mijn vader was Poppenspeler

Servaes Nelissen

"Ik was als kind altijd bang voor de vraag: wat doet je vader? Ik schaamde me niet voor mijn vader, maar voor het clichébeeld dat de mensen van zijn vak hadden."

Poppenspeler.jpg

In het depot van het Theaterinstituut staat een grote kast met ruim honderd poppen van poppenspeler Jan Nelissen. Als zijn zoon Servaes daar gaat kijken ziet hij tot zijn grote schrik dat er van de poppen niet veel meer over is. Hij besluit een voorstelling te maken waarin zijn vader 25 jaar na zijn dood nog een keer tot leven komt.

"Opeens staat hij daar weer. In mijn kleedkamer, vlak voor aanvang. Hij heeft gehoord dat ik een voorstelling over hem heb gemaakt en hij wil weten of hij er goed vanaf komt. Ik zeg dat ik hier en daar wel wat heb gedramatiseerd. Zijn eenzame geploeter zonder subsidie, zijn drinkgewoontes, de strijd met zijn kinderen, zijn ziekte en het verhaal van zijn poppen natuurlijk. ‘Wat is daar dan mee gebeurd?’, vraagt mijn vader. ‘Kom maar kijken’, zeg ik."

Première zaterdag 4 april 2015 in de Toneelschuur te Haarlem

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst Mijn vader was Poppenspeler

SCHIJN

Fahd Larhzaoui

Een coming of age van een jongen van Marokkaanse ouders die opgroeit in Nederland, laaiend enthousiast ontvangen door pers en publiek.

SCHIJN.jpg

Soms moet je liegen om bij de mensen te kunnen zijn van wie je houdt. Maar hoe lang kan je leven als iemand die je niet bent? Schijn is een verhaal over identiteit, geweten en liefde. Acteur Fahd Larhzaoui zoekt hoe hij zichzelf kan zijn zonder zijn familie te verliezen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

spel Fahd Larhzaoui tekst Don Duyns regie Floris van Delft vormgeving Robin Vogel geproduceerd door Nonprofit Kapitalist met ondersteuning van Stichting Likeminds publiciteitsfoto Maeve Stam

Schijn was in februari al met veel succes te zien als gastprogrammering Bellevue Lunchtheatervoorstelling en is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014

Volgend seizoen begint de voorstelling woensdag 7 januari 2015 in het RO theater, Rotterdam

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst SCHIJN

MERALS HAREM

MERALS HAREM

muziektheater/ theaterconcert

Meral Polat, Beppe Costa en de mannen van meer dan duizend nachten, bundelen in 2015 hun muzikale en theatrale krachten.

MeralsHarem.jpg

Aan het hoofd een bloedmooie schone, daaromheen haar Harem samengekomen om muziek te maken. Muziek die ons meeneemt van een antiek Paleis in Budapest, via verdorde zandweggetjes in Toscane, een verlaten huis aan de Bosporus naar het Nederland van nu; Merals Harem.

Een band waar verschillende werelden bij elkaar komen, omdat alle harten kloppen voor hetzelfde; warmbloedige, dramatische, tere, krachtige muziek.

Merals Harem is een collectief van muzikanten dat, na een aantal jaar succesvol optreden, nu met een theatraal programma in de theaters van Nederland te zien zullen zijn.

zang: Meral Polat zang & mandoline: Beppe Costa gitaar: Reint van den Brink trekharmonica: Remco Sietsema bas: Peter Sambros drums: Ian Rijksen

Première donderdag 30 april 2015 in Podium Mozaïek, Amsterdam

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst MERALS HAREM

REDONDA (8+)

Circuswerkplaats Boost

Redonda.jpg

In het spectaculaire en speelse decor van Redonda worden de steile wanden en nauwe doorgangen door drie acrobaten begaanbaar gemaakt. De langs elkaar opererende klimmer, vlieger en onderman tarten de zwaartekracht, ieder op zoek naar een eigen route. Met hun acrobatische toeren worden ze tot drie man hoog en een optimaal samenwerkend trio dat ieder gevaar lijkt te kunnen trotseren.

Boost De discipline ‘contemporary circus’ is sterk in ontwikkeling. Het technische niveau van artiesten is enorm gestegen en een nieuwe, onderscheidende podiumkunst verovert de theaters. Als één van de aanvoerders stimuleert Boost deze nieuwe stroming door samen te werken met jonge afgestudeerde artiesten van een circusvakopleiding en ervaren theatermakers. Met het uitgangspunt ‘circus als kunstvorm’ maakt theatermaker Lennie Visser contemporary circus dat zijn spanning zoekt op het raakvlak van de disciplines beeldende kunst, dans, circus en bewegingstheater.

regie: Lennie Visser performers: Marianna Boldini, Ola Glimåker, Thomas Perrier artistiek advies: Dick Hauser toneelbeeld: Jelle Engel muziekcompositie: Jaap van Keulen lichtontwerp: Maarten Verheggen kostuums: Susann Rittermann

Start op zondag 12 oktober 15:00 in Schouwburg de Lawei, Drachten

Volledige speellijst, zie: Volledige speellijst REDONDA