Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Allerzielen - De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) - 1905-04-03

Programma

Allerzielen 258000.jpg

Premiereprogramma van Allerzielen. Collectie TIN.


Informatie

Allerzielen van Herman Heijermans

De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912)

Met o.a.: Wilhelmina van der Horst-van der Lugt Melsert als Rita, Alex Faassen (ps. Alex.Post)als Pastoor Nansen, Riek Ternooy Apel-Haspels als "eene pleegzuster", Esther de Boer-van Rijk als Juffrouw Co, huishoudster bij Pastoor Nansen, Adriaan van der Horst als pastoor Bronk, Mathilde Kiehl als Jannetje, eene boerin, Jan Musch als koster Langebier.


Foto's

Allerzielen 94825.jpg Allerzielen 94824.jpg

Links: Wilhelmina van der Horst-van der Lugt Melsert als Rita en Alex Faassen als pastoor Nansen; Rechts: Adriaan van der Horst als de slechte pastoor Bronk en Alex Faassen als de goede pastoor Nansen in Allerzielen, 1904. Foto's: Albert Greiner. Collectie TIN.

Allerzielen 94827.jpg Allerzielen 94826.jpg

Links: Alex Faassen als de goede pastoor Nansen ,Wilhelmina van der Horst-van der Lugt Melsert als Rita; Rechts: Wilhelmina van der Horst-van der Lugt Melsert als Rita in Allerzielen, 1904. Foto's: Albert Greiner. Collectie TIN.

Over Allerzielen

Veel van de toneelstukken van Herman Heijermans zijn sterk maatschappij-kritisch of richten zich tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Zoals ook Allerzielen (première 1904). Het stuk werd in veel plaatsen verboden, omdat het kwetsend was voor het rooms-katholicisme.

In het drama Allerzielen waarin zowel een nobele als een kwaaie pastoor ten tonele werden gebracht, wordt hulp geboden aan een meisje in nood. Uit naastenliefde of uit eigenbelang, dat is de vraag. Een stuk dat al met al geen reclame voor het katholicisme was.

Inhoud van Allerzielen: Pastoor Nansen heeft zich ontfermd over Rita, een jonge vrouw die hoogzwanger aan de voordeur van de pastorie in elkaar is gezakt en die, in de pastorie onder dak gebracht, daar bevallen is van een meisje.

Dat heeft in het dorp met zijn gemengde bevolking van Katholieken en Protestanten schandaal verwekt. De praatjes gaan hun gang en demonstraties volgen, wanneer de pastoor, zonder zich om wat de mensen zullen zeggen te storen, zijn voornemen toont om de jonge moeder in zijn huis te houden totdat zij geheel hersteld zal zijn. Naastenliefde? Wellicht, maar hij hoopt ook dat hij op deze manier een zieltje kan winnen, en wil Rita daartoe de biecht afnemen. Wanneer zij niets te biechten zegt te hebben, keert hij zich teleurgesteld van haar af.

Tegenover de "goede" pastoor Nansen staat de strenge pastoor Bronk, die er op tegen is dat het meisje opgevangen wordt en die Rita het liefst zo snel mogelijk op straat zou willen zetten, om de roddels geen kans te geven. De bisschop maakt een eind aan alle kwaadsprekerij door pastoor Nansen op non-actief te zetten.

Bronnen