Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stroganoff.PNG


Revue de la Danse: Iris Delysia, Alfred en Léonid Stroganoff

NaamAlfred Stroganoff
Volledige naamAlfred Nöggerath
Geboortedatum10 juli 1900
Geboorteplaats Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenRevue

Alfred Stroganoff was een Nederlandse danser. Alfred Stroganoff was zoon van theaterdirecteur Anton Nöggerath en de Weense soubrette Cäcilia Alscher. Zijn vader was toen nog gehuwd met een andere vrouw; na de scheiding trouwde hij in 1907 alsnog met zijn moeder.

Alfred Stroganoff was de centrale figuur in de "Revue de la Danse". Overige leden van de revue- en variété-dansgroep waren Louis Bernard (artiestennaam Leonid Stroganoff) en Louise Bernard (artiestennaam Iris Delysia). De groep blonk uit in showballetten en reisde in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw met veel succes door heel Europa in variététheaters. Het gezelschap werd vaak aangevuld met andere dansers - Frans Muriloff heeft bijvoorbeeld enige tijd bij deze groep gedanst voordat hij producent werd.

Corry Vonk was goed bevriend met Alfred Stroganoff.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Bronnen

  • Archief van Alfred Stroganoff. Het archief bestaat uit drie plakboeken waarin de optredens van de Revue de la Danse over de jaren 1920-1930 gedocumenteerd zijn met programma's, foto's, en knipsels. Verder bevat het archief enkele losse foto's. Collectie TIN.
  • Jessica Voeten, "Uit de collectie Atelier M. Merkelbach", NRC Handelsblad, 23 mei 2013