De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Alfred Stroganoff (geboren: Alfred Nöggerath) was een Nederlandse danser.

Revue de la Danse: Iris Delysia, Alfred en Léonid Stroganoff

Biografie

Alfred Stroganoff (geboren als: Alfred Nöggerath) was zoon van theaterdirecteur Anton Nöggerath en de Weense soubrette Cäcilia Alscher. Zijn vader was toen nog gehuwd met een andere vrouw; na de scheiding trouwde hij in 1907 alsnog met zijn moeder.

Alfred Stroganoff was de centrale figuur in de "Revue de la Danse". Overige leden van de revue- en variété-dansgroep waren Louis Bernard (artiestennaam Leonid Stroganoff) en Louise Bernard (artiestennaam Iris Delysia). De groep blonk uit in showballetten en reisde in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw met veel succes door heel Europa in variététheaters. Het gezelschap werd vaak aangevuld met andere dansers - Frans Muriloff heeft bijvoorbeeld enige tijd bij deze groep gedanst voordat hij producent werd. Corry Vonk was goed bevriend met Alfred Stroganoff.

Archief Revue de la Danse van Alfred Stroganoff

In Theater Instituut Nederland bevindt zich het archief van Alfred Stroganoff. Het archief bestaat uit drie plakboeken waarin de optredens van de Revue de la Danse over de jaren 1920-1930 gedocumenteerd zijn met programma's, foto's, en knipsels. Verder bevat het archief enkele losse foto's.

Gedigitaliseerd plakboek uit het archief van Alfred Stroganoff

Eén van de plakboeken uit het archief van Alfred Stroganoff is gedigitaliseerd en kan online doorgebladerd worden.

Open 200000182.001 0001.jpg HIER het plakboek.


Alfred Stroganoff reisde in de jaren 1926-1927 met de Revue de la Danse met groot succes door Europa (Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland), Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Knipsels, programma's en foto's van deze tournee's werden in dit plakboek bewaard.

Externe Links

Bronnen

  • Plakboek Alfred Stroganoff, Collectie TIN
  • Jessica Voeten, "Uit de collectie Atelier M. Merkelbach", NRC Handelsblad, 23 mei 2013