De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Benua Bakst.jpg


Portret van Alexandre Benois

NaamAlexandre Benois
Volledige naamAlexandre Nikolayevich Benois
Geboren3 mei 1870
St. Petersburg
Overleden9 februari 1960
Parijs
BeroepDecorateur, Regisseur, Librettist
DisciplineMuziektheater, Dans
TrefwoordenOpera, Ballet
VIAF-profiel

Biografie

Alexandre Benois (1870 - 1960), was een Russisch kunstenaar, criticus en kunsthistoricus.

Benois was een van de oprichters van de Peterburgse kunstenaarsbeweging Mir Iskoesstva. Hij verwierf in West-Europa vooral bekendheid als theaterontwerper. Zijn bekendste ontwerpen zijn die voor het ballet Petroesjka (1911) op muziek van Igor Stravinsky, waarvoor hij ook mede het libretto schreef. Een ander werk van Stravinsky waarvoor Benois decors en kostuums maakte, is de opera Le Rossignol (1914). Beide producties zijn gemaakt voor de Ballets Russes van Sergej Diaghilev. Daarnaast werkte Benois als theaterontwerper onder andere voor het gezelschap van Ida Rubinstein, Teatro alla Scala in Milaan en voor de Opéra de Paris.

In Rusland is Benois vooral ook bekend als graficus en schilder van historiserend]]e scènes met vaak de 18e eeuw in Rusland (het hof van Peter de Grote) en in Frankrijk (Versailles) als onderwerp. Zijn kunsthistorische werken, waaronder een driedelige 'Kunstgeschiedenis van alle tijden en landen', en een 'Geschiedenis van de Russische kunst' worden in Rusland nog regelmatig herdrukt.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. in Nederland te zien zijn geweest waarbij hij geregistreerd werd als auteur in de Productiedatabase

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen