Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamAlexandra van Marken
Volledige naamAlexandra Frederika (Alexandra) van Marken
Geboortedatum1 december 1960
Geboorteplaats Haarlem
BeroepZanger, Acteur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenLiederen
IMDb-profiel0887481
VIAF-profiel290643942

Biografie

Alexandra van Marken (1960) is een Nederlands zangeres en actrice. Ze volgde haar opleiding aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen en werkte aanvankelijk in Vlaanderen, onder andere met Dirk Tanghe en Franz Marijnen. Toen deze laatste de rock-musical Ik, Jan Cremer regisseerde, kreeg Van Marken er de rol in van Magic Nana. In deze rol viel zij op door haar zang en acteertalent, waardoor zij een contract kreeg bij Toneelgroep Amsterdam. In deze jaren was zij tevens de lead-zangeres van de meidengroep The Dame, opgericht door Flairck-fluitiste Annet Visser.

In de eerste productie van Toneelgroep Amsterdam, Boom uit de Tropen, debuteerde zij in Nederland in 1987 als toneelactrice. In datzelfde jaar speelde zij in Bakeliet van Gerardjan Rijnders, dé theaterhit van dat seizoen. Een jaar later kreeg zij naast Willem Nijholt de vrouwelijke hoofdrol in de musical Cabaret. Nadat ze daarna de rol van Pop speelde in de musical Zeldzaam, kreeg ze voor haar zang- acteer- en dansprestaties van de voorgaande jaren De Eerste Prijs, die toen nog de Pall Mall Export Prijs heette.

Vervolgens toerde zij enkele jaren door het land met verschillende liedjesprogramma's en werkte ze samen met componist Luciano Berio toen zij zijn Folk Songs instudeerde ten behoeve van de uitreiking van de Ersamus Prijs aan de Italiaanse architect Renzo Piano. Er verschenen drie cd's van haar eigen theaterprogramma's: In Marmer en Steen, Under the Moon (Edison-nominatie) en Sinatra! Ook speelde zij rollen in de films Wilde Harten, Eline Vere en Iris.

Nadat zij kinderen kreeg trok zij zich meer en meer terug uit de theaterwereld. Toch was zij nog één keer in een musical te zien: in 2001 werkte ze samen met de componist Cy Coleman en regisseur Frans Weisz in de musical Grace. Voor haar rol kreeg zij een Musical Awards nominatie voor de beste vrouwelijke bijrol. Zij gaf sindsdien onder andere les aan de Kleinkunstacademie, het Conservatorium in Brussel en de Frank Sanders Academie. Sinds 2008 is zij als zangdocent verbonden aan de Willem Nijholt Academie in Nijmegen. Bovendien heeft ze een lespraktijk aan huis.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Ik Jan Cremer - Stichting Theater Initiatieven - 1985-08-10
De koning sterft - Nederlands Toneel Gent - 1986-02-14
Boom uit de tropen - Toneelgroep Amsterdam - 1987-08-25
Bakeliet - Toneelgroep Amsterdam - 1987-10-13
In de eenzaamheid van de katoenvelden - Toneelgroep Amsterdam - 1988-02-12
Terug in de woestijn - Toneelgroep Amsterdam - 1988-04-09
Koningen frambozenrood - Toneelgroep Amsterdam - 1988-04-23
ZeldZaam - Stichting Zeldzaam - 1988-12-22
Cabaret - Joop van den Ende Toneelprodukties bv - 1989-09-17
Alexandra zingt - Alexandra van Marken - 1991-10-10
Stilte voor de storm - Alexandra van Marken - 1993-02-18
Under The Moon - Alexandra van Marken - 1995-12-10
Grace The Musical - Maaster Theater Producties - 2001-10-25
  • Het alfabetische overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen in een regie van haar
  • Idem de voorstellingen waarvoor zij als auteur wordt vermeld.
  • Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Bronnen