Alexandra Radius: Repertoire - Het Nationale Ballet

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius, 1990. Foto: ANP.

Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:

Het Nationale Ballet

Han Ebbelaar, Alexandra Radius in Twilight uit 1972. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Het Nationale Ballet is in 1961 ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet. Het gezelschap werd achtereenvolgens geleid door:Sonia Gaskell (1961-1969), Rudi van Dantzig (1969-1991), Wayne Eagling (1991-2003) en daarna door Ted Brandsen.

Alexandra Radius heeft vele jaren bij Het Nationale Ballet gedanst. In een interview met Elseviers Magazine van 22 november 1975 zegt ze hierover: "Samen te werken met de groep, ergens bij te horen. En waar zou ik beter kunnen werken dan bij Het Nationale Ballet, waar zoveel variatie is en waar de klassieke en de hedendaagse balletten gedanst worden. Ook de samenwerking met Rudi (van Dantzig, red.) en Hans (van Manen, red.) is enorm fijn. Je hebt namelijk altijd iemand nodig die je coacht. Hoe hoog je ook op de ladder staat, er blijft genoeg te leren en te verbeteren."

In 1970 keert het echtpaar Ebbelaar-Radius vanuit New York, waar zij twee seizoenen gedanst hebben bij het American Ballet Theatre, terug naar Amsterdam om solisten te worden bij Het Nationale Ballet onder leiding van Rudi van Dantzig. Zij dansen in alle avondvullende balletten (bijvoorbeeld De Schone Slaapster, Het Zwanenmeer, Romeo en Julia). Tot de door Radius gedanste George Balanchine balletten behoren onder andere Agon, Apollon Musagète, Concerto Barocco, Donizetti Variaties, Episodes en La Valse. Het ballet Onderweg is - na de terugkeer uit Amerika - hun eerste Van Dantzig ballet. Andere choreografieën van Van Dantzig waarin Alexandra Radius danst zijn Ramifications en Vier Letzte Lieder.

De drie choreografen van Collective Symphony, Het Nationale Ballet, 1975: Hans van Manen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Choreograaf Hans van Manen, die in 1973 in dienst komt van Het Nationale Ballet, maakt voor haar onder andere Twilight, Daphnis en Cloé, Adagio Hammerklavier, Le Sacré du Printemps en Kwintet. Radius danst ook in de balletten van Toer van Schayk, de derde huischoreograaf van Het Nationale Ballet. Van zijn hand zijn onder meer I hate you too, Johnny en Landschap.

Samen met Han Ebbelaar geeft Alexandra Radius talloze buitenlandse gastvoorstellingen in bijvoorbeeld München, Berlijn, Londen, Parijs en New York. Met name in de periode 1973-1977 danst zij veel met Rudolf Nurejev.

Hieronder treft u een overzicht van premières van Het Nationale Ballet waarin Alexandra Radius heeft gedanst.

Foto's

Twilight 215016.jpg Twilight 215018.jpg

Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Twilight, 1972. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Adagio Hammerklavier 106453.jpg

V.l.n.r. Henny Jurriëns, Monique Sand, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Francis Sinceretti, Sonja Marchiolli in Adagio Hammerklavier. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

The sleeping beauty 89665.jpg Het Zwanenmeer 78258.jpg

Affiches van The Sleeping Beauty (1981) en Het Zwanenmeer (1973). Collectie TIN.

Overzicht


Alexandra Radius danste ook in: