Alexandra Radius: Biografie - Het eerste begin

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Alexandra Radius op de boot naar Edam, ca. 12 jaar. Fotograaf onbekend. Collectie Alexandra Radius.

Eenlevenlangtheater Alexandra Radius:

Het eerste begin

Alexandra Radius treedt op tijdens een schoolvoorstelling bij Nel Roos op de Koninginneweg in Amsterdam, ca. 10 jaar. Collectie Alexandra Radius.

Alexandra Radius werd op 3 juli 1942 in Amsterdam geboren. Ze ging naar een Montessorischool en deed aanvankelijk aan tapdansen, ze zag plaatjes van balletdanseressen en bedacht toen dat ze dat ook wilde worden. Op jonge leeftijd kreeg ze balletles. "... maar toen vond ik het nog niet leuk. Mijn moeder moedigde mij aan om opnieuw te beginnen. Ik kreeg er nu aardigheid in en op mijn tiende jaar wist ik zeker, dat ik danseres wilde worden." (Geciteerd uit: Privé, 20 mei 1978) In een interview uit 1998 voor de website www.cultuurenschool.net vertelt ze hierover: "Je zou kunnen zeggen dat ik bijna eerder kon dansen dan lopen. Zodra er thuis klassieke muziek op stond, ging ik heerlijk, zwijmelend dansen. Ik verzamelde portretten van danseressen die ik in films had zien dansen. Moira Sheare in 'De rode schoentjes'! Mijn ouders begrepen wel dat ik wat dans betreft het heilige vuur had.

Nel Roos. Foto: Peter Stephen Molkenboer. Collectie TIN.

Zo kon ik op mijn achtste jaar aan mijn opleiding beginnen bij Nel Roos, die fantastisch was. Ze gaf bezieling, muzikaliteit en liefde mee voor het vak. Iedere dag kreeg ik na school 1 à 2 uur dansles. Ook werkte ze met me aan andere aspecten van het vak, zoals mijn theatrale en muzikale vorming. Zo mocht ik een keer op een zondagmiddag bij haar naar een concert van Callas op de radio komen luisteren. Als het vakantie was, stond ik te popelen om weer te gaan dansen."

Ik had ook spitzen, wel drie maten te groot, want ik moest er drie jaar mee doen. Vol trots nam ik ze mee naar de les, waarop Nel Roos zei: "Je mag op de les blijven, maar je mag geen spitzen dragen totdat je botten sterk genoeg zijn." Ik vond haar meteen veel minder aardig. Na een half jaar mocht ik ze aandoen. Thuis heb ik ze natuurlijk wel stiekem aangehad. Ik was een echte spitzenfreak. Van mijn grote idool Marianne Hilarides, danseres bij Het Nederlands Ballet, leerde ik hoe ik ze moest verzorgen. Ik heb er zelfs een keer een blauwe nagel aan overgehouden. Met een kromme naald moest je door de harde laklaag heen. En vervolgens lakken, lakken en nog eens lakken. Het kon me niet schelen hoe mijn handen eruit zagen, maar mijn spitzen des te meer; ze zaten als handschoenen.

Alexandra Radius treedt op tijdens een schoolvoorstelling bij Nel Roos op de Koninginneweg in Amsterdam, ca. 10 jaar. Collectie Alexandra Radius.

Mijn eerste voorstelling, tevens mijn eerste choreografie, gaf ik in het eerste jaar bij Nel Roos. In de jaarlijkse uitvoering was geen rol voor een klein meisje van acht. Nel vond dat ik dan maar een solo moest maken. Zelf maakte ze voor mij een lief roze rokje, waar nog een rode laag onder zat. Aan Nel Roos heb ik veel te danken. Zij besefte dat mijn geringe lengte, ik ben 1.45 m!, een probleem voor mijn danscarrière zou kunnen vormen, omdat ik te klein ben voor het corps de ballet. Ze riep me bij zich en zei: "Lexje, je zal heel hard moeten werken, want je moet solist worden."

Sonia Gaskell van Het Nederlands Ballet kwam naar een les kijken. Ik had helemaal niet door dat ze voor mij kwam. Na de les kreeg ik een contract aangeboden, waar ik in eerste instantie niet zo veel voor voelde, omdat ik naar het Operaballet wilde. Maar ook nu was de invloed van Nel Roos onmiskenbaar: "Als je niet naar het Nederlands Ballet gaat, wil ik je nooit meer zien."

Op vijftienjarige leeftijd ging Alexandra Radius al op kamers in Den Haag wonen, om meer te kunnen dansen. Toch vindt ze dat ze een heel normale jeugd heeft gehad. "Ik heb een hele korte balletopleiding gehad. Ik trainde een uur in de week toen ik acht was, en dat werd langzaamaan wat meer. Op mijn veertiende danst ik vijf kwartier per dag, dat was alles." (Gooi en Eemlander, 5 december 1987)

Alexandra Radius (8 of 9 jaar) in Valkenburg. Collectie Alexandra Radius.
Alexandra Radius (8 of 9 jaar) met haar ouders in Valkenburg. Collectie Alexandra Radius.

"Mijn ouders hebben mijn dansambitie altijd heel serieus genomen. Als ik op dinsdagmiddag liever niet naar school ging omdat ik dan een balletles vanAart Verstegen kon volgen, schreef mijn moeder een briefje: Lexje heeft pijn in haar buik." (Algemeen Dagblad, 18 november 1987)

(Bron: Alexandra Radius geciteerd uit een interview op de website www.cultuurenschool.net.)