De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAlexander Zhembrovskyy
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel

Biografie

Alexander Zhembrovskyy is een balletdanser uit de Oekraine. Hij deed zijn opleiding aan de Staatsschool voor Choreografie in zijn geboortestad en droomde al jong van een carrière in het Westen; hij verlangde naar een grotere variëteit in balletrepertoire en stijlen.

Sinds 2005 is hij als tweede solist aan Het Nationale Ballet verbonden. Daarvoor danste hij bij achtereenvolgens het Nationale Theater voor Opera en Ballet in Oekraïne, het Klassiek Ballet Theater in Sint-Petersburg, het Bayerisches Staatsballett in Duitsland en het Nationaal Theater voor Opera en Ballet in Slovenië. Tijdschrift Dance Europe nomineerde hem als ‘outstanding dancer of the year 2010’ voor zijn optreden in Hans van Manen's Sarcasmen. Sinds dit jaar combineert Alexander zijn werk bij Het Nationale Ballet met het runnen van een eigen ballet- en dansschool in Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen