De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamAlex de Haas
Volledige naamNederveen, Alexander
Geboren24 juni 1896
Rotterdam
Overleden4 januari 1973
Rotterdam
BeroepCabaretier
TrefwoordenVariété
IMDb-profiel

Biografie

Alex de Haas (1896-1973) was een Nederlandse cabaretier. Hij was een zoon van de karakterkomiek Nico de Haas. Na een opleiding voor schilder/tekenaar aan de Rotterdamse Akademie voor Beeldende Kunsten werd Alex de Haas gemobiliseerd. Gedurende de mobilisatie organiseerde hij een soldatencabaret. Tijdens een optreden bij Lou Bandy ontdekte Jean-Louis Pisuisse hem. Geïnspireerd door Pisuisse, bij wie de Haas vervolgens jarenlang werkte, ontwikkelde hij zich en veroverde hij zich een geheel eigen plaats. Na Pisuisse werd hij huisconferencier van Theater Tuschinsky (samenwerking met Max Tak).

Sinds 1927 onderhield Alex de Haas hechte banden met de AVRO (Bonte Dinsdagavondtrein, Schatten der Toenkunst). In 1966 vierde Alex de Haas zijn gouden toneeljubileum in Tuschinsky.

Hierna ging hij zich geheel aan het verzamelen van alles wat met het amusementsbedrijf te maken had wijden. Mede door zijn publikaties over Eduard Jacobs en Koos Speenhoff mag Alex de Haas gelden als de eerste Nederlandse kleinkunsthistoricus.

De Kleinkunst collectie van Alex de Haas, bestaande uit boeken, bladmuziek, foto's, schilderijen, is na zijn dood verkocht aan het Toneelmuseum. In Rotterdam is een straat naar hem genoemd.

Zie ook de uitgebreide bio op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een overzicht van de: voorstellingen, voor zover geregistreerd die in première zijn gegaan en waarin Alex de Haas is opgetreden.

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe Links

Bronnen