De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Alex Roeka Ravenstein (1955) is een Nederlandse zanger.

Biografie

Hij begon midden jaren negentig, wonend te Amsterdam, liederen te schrijven en op te treden. Zijn debuut-cd kwam in 1996 uit: Zee van onrust.

Drie jaar later won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 'Noem 't geen liefde'. Sindsdien maakte hij diverse cd's, trad op in vele theaters in Vlaanderen en Nederland en kwam er in 2007 een boek van zijn hand uit: Mannenwoestijn, verzamelde teksten met bijbehorende cd.

Roeka kreeg onder wielerliefhebbers bekendheid dankzij twee wielerliederen: In "De Muur van Geraardsbergen" bezingt hij vol lof wat een renner voelt als hij in de Ronde van Vlaanderen de legendarische helling op moet. In 'Het rode vod' bezingt hij wat er allemaal door de kop van een knecht spookt als hij door toeval toch één keer zelf voor de overwinning kan strijden tegen het jagende peloton. Dit nummer werd door Volkskrantjournalist Bert Wagendorp tot beste sportlied ooit uitgeroepen.

In zijn theaterprogramma's schrijft Alex Roeka zijn autobiografie in Nederlandstalige songs en verhalen. Hij bezingt en vertelt zijn jeugd in Brabant, de kostschool, het studentenleven, zijn ervaringen op de grote vaart, de onderwereld van de muziek, de jungle van de liefde, de hemel en hel van de drank, de grote stad en het zwerven. Verlangen, onrust, strijd en doorgaan zijn kernwoorden in het werk van Alex Roeka. Hij beschrijft dit alles met de fijnzinnige, boosaardige ironie die inmiddels zijn handelsmerk is geworden.

Roeka brengt eigentijds theater van een man tussen hoop en vrees, tussen droom en werkelijkheid, tussen lachen en verbijten. Tot aan het einde zal Alex Roeka door blijven werken aan zijn 'Muziektheater Van De Autobiografische Stroom'.

Overig

Prijzen

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Bronnen