Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamAlex Roeka
Geboortedatum1955
Geboorteplaats Ravenstein
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
IMDb-profiel4427356
VIAF-profiel1988154137633915370003
 Website

Alex Roeka Ravenstein (1955) is een Nederlandse zanger en liedjesschrijver.

Biografie

Hij begon midden jaren negentig, wonend te Amsterdam, liederen te schrijven en op te treden. Zijn debuut-cd kwam in 1996 uit: Zee van onrust.

Drie jaar later won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 'Noem 't geen liefde'. Sindsdien maakte hij diverse cd's, trad op in vele theaters in Vlaanderen en Nederland en kwam er in 2007 een boek van zijn hand uit: Mannenwoestijn, verzamelde teksten met bijbehorende cd.

Roeka kreeg onder wielerliefhebbers bekendheid dankzij twee wielerliederen: In "De Muur van Geraardsbergen" bezingt hij vol lof wat een renner voelt als hij in de Ronde van Vlaanderen de legendarische helling op moet. In 'Het rode vod' bezingt hij wat er allemaal door de kop van een knecht spookt als hij door toeval toch één keer zelf voor de overwinning kan strijden tegen het jagende peloton. Dit nummer werd door Volkskrantjournalist Bert Wagendorp tot beste sportlied ooit uitgeroepen.

In zijn theaterprogramma's schrijft Alex Roeka zijn autobiografie in Nederlandstalige songs en verhalen. Hij bezingt en vertelt zijn jeugd in Brabant, de kostschool, het studentenleven, zijn ervaringen op de grote vaart, de onderwereld van de muziek, de jungle van de liefde, de hemel en hel van de drank, de grote stad en het zwerven. Verlangen, onrust, strijd en doorgaan zijn kernwoorden in het werk van Alex Roeka. Hij beschrijft dit alles met de fijnzinnige, boosaardige ironie die inmiddels zijn handelsmerk is geworden.

Roeka brengt eigentijds theater van een man tussen hoop en vrees, tussen droom en werkelijkheid, tussen lachen en verbijten. Tot aan het einde zal Alex Roeka door blijven werken aan zijn 'Muziektheater Van De Autobiografische Stroom'.

Overig

Prijzen

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd als auteur, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
In de wildernis - Alex Roeka en Begeleiders - 2000-10-04
Wolfshonger - Alex Roeka en Begeleiders - 2002-10-28
Schemerdrift - Alex Roeka en Begeleiders - 2004-09-19
Voort! - Alex Roeka - 2015-10-26
En toen ineens - Alex Roeka - 2017-11-26
Rauwe Genade - Alex Roeka - 2020-02-09

Bronnen