Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAlex Benno
Volledige naamBenjamin Bonefang
Geboortedatum2 november 1872
Overlijdensdatum8 april 1952
BeroepActeur, Regisseur, Producent
Externe databases:
IMDb

Alex Benno (werkelijke naam: Benjamin Bonefang) (Oberhausen (Duitsland), 2 november 1872 - Haarlem, 2 april 1952) was acteur, regisseur en filmproducent.

Benno speelde, voor hij in 1919 zelf voor het eerst de regie over films voerde, kleine rollen in een aantal films van andere regisseurs, hij trad ook op als zogenaamde karakter-komiek die een aantal van zijn creaties op papier had gezet. Een behoorlijk aantal afleveringen van bladmuziek, met een illustratie op het omslag, tonen zijn productiviteit op dit gebied. Hij was later een van de vaste krachten van de Filmfabriek Hollandia in Haarlem (onder andere als requisiteur en regisseur). Na de ondergang van dit productiebedrijf ging Benno zelf films maken zoals: Oranje Hein in 1925, Revue Artistique in 1926 en Moderne Landhaaien eveneens in 1926. Hij kocht ook de negatieven van Filmfabriek Holland waarbij ook films waren die nog niet in omloop waren gebracht.

In 1917 was hij directeur van Bioscoop De Vereeniging in Haarlem en van 1948 tot 1952 in dezelfde fuctie bij Bioscoop De Zwaan, Noordwijkerhout.

Hij was ook eigenaar/directeur van het filmverhuurkantoor Actueel Film, waar een aantal van de door hem geproduceerde films werden uitgebracht. In 1934 nam hij het initiatief voor geluidsversies van oude successtukken zoals Op hoop van zegen, Bleeke Bet en De Jantjes, bij deze films was hij regisseur of scenarioschrijver. De film Op Hoop van Zegen en de Duitse succesfilm Die Dreigroschenoper werden tot ongeveer 1960 nog regelmatig verhuurd door Actueel Film.

Willem Hemelraad (aanvankelijk filmbooker en directeur van Universal International Holland) werd eind jaren '60 eigenaar van het verhuurkantoor Actueel Film, dat later ook bioscopen exploiteerde in Bergen op Zoom (Cinemactueel) en Roosendaal. Actueel Film werkte geruime tijd samen met Cor Koppies (Cupido Film) en trad onder meer op als Nederlands vertegenwoordiger van American International Pictures (AIP) en Filmways/Orion.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Filmografie van Alex Benno als medewerker of regisseur


Bronnen