Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAlbert Vogel sr.
Volledige naamLouis Albert Anthing (Albert) Vogel sr.
Geboortedatum18 juni 1874
Geboorteplaats Bergen op Zoom
Overlijdensdatum8 november 1933
Overlijdensplaats 's-Gravenhage
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
VIAF
Albert Vogel sr.(1874-1933) was een bekend Nederlands declamator. Hij debuteerde in 1900 in Rotterdam met "Starkadd" van Hegenscheidt, maakte reizen door de Oost, studeerde 6 maanden in Berlijn en trad op in tal van Europese landen. Met zijn Klassiek Tooneel, waaraan ook zijn vrouw Ellen Buwalda (Ellen Vareno) verbonden was, verzorgde hij tal van openluchtspelen. Daarnaast speelde hij een enkele keer een gastrol bij andere toneelgezelschappen. Enkele van zijn voornaamste creaties toonde hij in "Manfred" (Byron), "Koning Oedipous" (Sophocles), "Antigone" (Sophocles), "Cyrano de Bergerac" (Rostand), "Julius Caesar" (Shakespeare), "Britannicus" (Racine) en "Coriolanus" (Shakespeare). Hij gaf lezingen en publiceerde o.m. over voordrachtskunst en Japans toneel. Hij ontving het Officierskruis der Kroonorde van Roemenië, het Officierskruis Leeuw en Zon van Perzië, werd door de Franse regering benoemd tot Officier d'Académie, en was sinds 1924 Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Audio

In 1929 nam Albert Vogel een grammofoonplaat op met toespraken van Robespierre en St. Just, afkomstig uit Georg Büchners Dantons Dood. Fragmenten van deze toespraken zijn te beluisteren via de website van Vereniging De Weergever, die in hun kwartaaltijdschrift een tweeluik wijdde aan de geschiedenis van de toneelplaat.

Overig

  • Gehuwd met Anna Maria Geertruida de Lorm op 14-4-1914 te 's-Gravenhage.
  • Gescheiden van Anna Maria Geertruida de Lorm op 10-5-1916 ('s-Gravenhage).
  • Gehuwd met Ellen Buwalda op 1-8-1916 te Hilversum.
  • Ouders J.A.K.H.W. Vogel en P.S. van Sassen.
  • De kinderen van Albert Vogel Ellen, Albert jr. werden acteur en Tanja Vogel danseres .

Bronnen