De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Albert Diederick)
Ga naar: navigatie, zoeken

Albert Diederik.jpg


Albert at Perspekt 2011

Biografie

Albert Diederik (1948) is een Nederlands decorontwerper, kostuumontwerper, theatervormgever, directeur en docent.

Hij is begonnen als laborant op het research-laboratorium van een verffabriek. Hij volgde de Vrije Academie “Psychopolis” in Den Haag. In 1972 wordt hij bij de Technische Theatergroep Perspekt aangenomen als ontwerper/vormgever.

Hier ontwerpt hij decors, kostuums, mechanische rekwisieten en maakt hij een tekenfilm voor de eerste multi-media productie van Perspekt, de inmiddels legendarisch geworden “horror-comedy”: De val van Rabenshalle|De val van Rabenshalle (1973).

In de daarop volgende jaren speelt hij een medebepalende rol in de artistieke en technische ontwikkeling van deze groep. Zowel bij eigen producties als in het kader van adviezen aan andere theatergezelschappen. Naast zijn werk was hij gastdocent bij de opleiding Theatervormgeving in Maastricht en was hij commissielid van de OISTAT (scenografie).

Uit theatergroep Perspekt is in 1988 het huidige Perspekt Studio's ontstaan, waar Albert Diederik zijn werk als ruimtelijk ontwerper/vormgever en directeur voortzet.

Zolang als Perspekt Studio’s BV opereert, worden al multimediale presentaties gemaakt waarin op een grensoverschrijdende manier decor, licht, geluid en AV worden geïntegreerd. Woorden als ‘theatraal, beleving, emotie’ zijn al jaren onderdeel van het vocabulaire van Perspekt.

De afgelopen jaren wordt de creativiteit van Perspekt steeds eerder en meer ingeschakeld. Er zijn hier 3 vaste ontwerpers in dienst. Albert Diederik wordt tegenwoordig meer en meer als artdirector om advies gevraagd, daar hij enorm veel ervaring heeft in alle velden van ruimtelijke vormgeving. Musea en tentoonstellingen, bezoekerscentra, bijzondere inrichtingsprojecten en speciale multimediale projecten passeren de revue. Ook wordt nog altijd werk verricht in theater, TV en evenementen. Van kleinere projecten naar miljoenen projecten. Vanaf '98 komt de nadruk meer te liggen bij museale presentaties en concepten. Albert werkte tot 2016 bij Perspekt, waarmee hij 45 jaar volmaakte. Daarna was hij nog enkele jaren verbonden als ambassadeur.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het audiovisueel ontwerp

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Externe Links

Bronnen