Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Albert (2).png


De 4 Herakles

NaamAlbert Börriès
Geboortedatum1892
Geboorteplaats Braunschweig
Overlijdensdatum1984
Overlijdensplaats Braunschweig
BeroepClown, Acrobaat
DisciplineCircus
TrefwoordenVariété
Externe databases:
VIAF

Al voor de Eerste Wereldoorlog bracht Albert Börriès samen met zijn broer Gundel een acrobatisch nummer. Tijdens deze oorlog werkte hij regelmatig voor de Frontbühne. In 1919 werd de acrobatengroep ‘Original Herakles’ opgericht, bestaande uit Albert en Gundel Börriès en Fritz Kieffer. Het gezelschap reisde mee met circussen, zoals Circus Strassburger, Circus Blumenfeld en Circus Norbeck, of trad op in variété-theaters, ook buiten Duitsland. Zo traden ze regelmatig in Scandinavië op, en van 1932 tot 1936 maakten ze een grote tournee door de Sovjet-Unie.

In de programma's en op de affiches staan zij door de jaren heen afwisselend vermeld als ‘Original 3 Herakles’, ‘Original 4 Herakles’, ‘Original Herakles’, ‘Herakles-Troupen’, ‘Gladiatore-Truppen Herakles’ en ‘Truppe 5 Herakles’. In deze gezelschappen traden Albert en Gundel Börriès, een derde broer Gustav Börriès, en andere mannelijke acrobaten op in het genre wat ‘krachtacrobatiek’ genoemd wordt. Uit een aantal oude foto's blijkt dat zich incidenteel ook een vrouwelijke acrobaat bij hen aansloot.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad Börriès op voor ‘Das Deutsches Arbeitsfront’ en de ‘National Sozialistisches Gemeinschaft “Kraft durch Freude” ’. Hij bracht toen voor het eerst, behalve zijn krachttoeren, ook een clownsnummer, samen met zijn broer, onder de naam ‘Bor und Ries’. In 1943 nam hij een 14-jarige jongen in dienst, Rolf Kamerski, om die drie jaar lang te trainen als krachtacrobaat.

Er is niet veel bekend over Börriès' artiestenleven na de oorlog. Hij heeft nog een tijd meegereisd met de artiestenfamilie Serierse, die een eigen tent hadden waarmee ze voornamelijk door Nederland reisden. Hij kende deze familie goed, omdat zijn vroegere compagnon Frits Kieffer met Clementien Serierse was getrouwd. Later werd hij de levensgezel van haar oudere zus, Maria Louisa Serierse. Uit de archivalia blijkt tenslotte ook dat hij eerder getrouwd was en dat hij een zoon (Albert junior, geboren 1922) en een dochter (Margarete, geboren 1925) had.

Archief

Tot de collectie van het Theater Instituut Nederland behoort het archief van Albert Börriès. De omvang van het archief is ongeveer 0,8 meter. Het beslaat de periode 1912 tot 1973. Het archiefmateriaal van Albert Börriès maakte oorspronkelijk deel uit van de Collectie Van Vliet, een grote collectie op het gebied van het variété, die door Ritsko van Vliet bijeengebracht werd. In 1993 werd deze collectie met steun van het Prins Bernard Fonds de Stichting VSB Fonds door het Theater Instituut Nederland aangekocht.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Bronnen

  • Archief van Albert Börriès, Collectie TIN.