De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alan-land 210x230.jpg

Biografie

Alan Land (Minnesota, VS) volgde een opleiding aan The Children's Theatre School in Minnesota en The National Ballet School in Toronto.

Sinds 1979 is hij verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1987 werd hij bij het gezelschap benoemd tot eerste solist. Hij danste hoofdrollen in avondvullend klassiek repertoire als Giselle, Assepoester, Het Zwanenmeer en Romeo en Julia. Daarnaast danste hij prominente rollen in werk van onder anderen Toer van Schayk, Rudi van Dantzig, Hans van Manen, George Balanchine en William Forsythe. Verder nam Alan Land deel aan verschillende gastoptredens in Monaco, Israël en Polen.

In 1995 nam hij afscheid bij Het Nationale Ballet en ging hij werken als associate ballet director bij het Finse Nationale Ballet.

In 2003 keerde hij als balletmeester terug bij Het Nationale Ballet. Alan is een veelgevraagd gastdocent bij gezelschappen in de hele wereld.

Naast zijn loopbaan als danser en balletmeester ontwikkelde Alan Land zich als beeldend kunstenaar, in 2011 exposeerde hij o.a. bij galerie Weesperzijde (Amsterdam), samen met danser en choreograaf Toer van Schayk.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Alle voorstellingen van Alan Land

Film

TV

Overig

Trivia

In 1990 werd Alan Land onderscheiden met de Gouden Theaterprijs van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Externe Links

Schilderijen van Alan Land zijn te zien op de website: Website Alan Land

Filmmaker en voormalig danser en solist bij Het Nationale Ballet (1995 - 2007) Altin Kaftira, maakte o.a. een korte film van het werk van Alan, te zien op: Youtube

Bronnen