Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Alan Bates. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Alan Arthur Bates (Derbyshire, 17 februari 1934 - City of Westminster, 27 december 2003) was een Engels acteur. Hij werd in 1969 genomineerd voor zowel een Oscar als een Golden Globe voor zijn hoofdrol als Yakov Bok in The Fixer. Elf acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een BAFTA Award voor de televisiefilm An Englishman Abroad (1983) en zowel een Satellite- als een Screen Actors Guild Award samen met de gehele cast van Gosford Park (2001).

Bates speelde rollen in 48 films, 65 inclusief televisiefilms. Daarnaast speelde hij regelmatig in het theater. Voor zijn spel in het toneelstuk Butley won hij in 1972 een Tony Award en in 2002 een tweede voor dat in Fortune's Fool. In 1995 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en in 2003 tot Knight Bachelor.

Bates trouwde in 1970 met Victoria Ward, met wie hij samen bleef tot haar overlijden in 1992. Samen kregen ze in 1971 tweelingzonen Benedick en Tristan Bates. Tristan overleed in 1990 tijdens een astma-aanval. Bates zelf stierf op 69-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. De Amerikaanse biograaf Donald Spoto bracht in 2007 het boek Otherwise Engaged: The Life of Alan Bates uit, waaraan diens jongere broer Martin en zoon Benedick hun medewerking verleenden.

Filmografie

*Exclusief zeventien televisiefilms

Televisieseries

*Exclusief eenmalige gastrollen

  • Hard Times - Josiah Bounderby (1994, vier afleveringen)
  • Unnatural Pursuits - Hamish Partt (1992, twee afleveringen)
  • The Mayor of Casterbridge - Michael Henchard (1978, zeven afleveringen)

an:Alan Bates ca:Alan Bates da:Alan Bates de:Alan Bates en:Alan Bates es:Alan Bates fi:Alan Bates fr:Alan Bates he:אלן בייטס hu:Alan Bates id:Alan Bates it:Alan Bates ja:アラン・ベイツ no:Alan Bates pl:Alan Bates pt:Alan Bates ru:Бейтс, Алан sv:Alan Bates tl:Alan Bates

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen