Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenBetrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Media

   Tovenaar Boraboedoer en prinses Platina

   Informatie

   Aladdin en de wonderlamp bewerkt door Mariska Brugman, René van Tol

   Het Nederlands Marionettentheater

   Seizoen: 2010/2011

   Trefwoorden: Marionetten, Jeugdtheater

   Regie: Mariska Brugman, René van Tol

   Dramaturgie: Mariska Brugman, René van Tol

   Productie: Mariska Brugman

   Kostuums: Wim Vesseur

   Decorontwerp: Mariska Brugman

   Lichtontwerp: Mariska Brugman

   Muziek: Igor Stravinsky, André Jolivet, Anatoly Liadov, en anderen

   Uitvoerenden: René van Tol, René van Tol, Mariska Brugman

   Poppen: Wim Vesseur

   Over de voorstelling

   Dit is een bewerking van het beroemde Oosterse sprookje uit de 1001 nacht. Duizenden kinderen hebben al genoten van onze oude bewerking. Wegens het grote succes destijds hebben wij dit sprookje nu vernieuwd. De gerestaureerde poppen werden enkele decennia geleden ontworpen door Wim Vesseur. De decors en rekwisieten zijn nieuw gemaakt en het verhaal hebben wij geheel opgefrist. "Aladdin" is de zevende productie van de derde generatie Brugman.

   Het verhaal: De slechte tovenaar Boraboedoer heeft de macht over de lampgeest Spirito, die alles doet wat zijn meester hem vraagt. Dit keer heeft hij prinses Platina, de dochter van sultan Astrakan, ontvoerd. De tovenaar houdt haar gevangen in zijn sombere grot. Als Aladdin van een paar klaagvrouwen het slechte nieuws te horen krijgt, wil hij haar graag zoeken. De sultan belooft degene die zijn dochter kan vinden 10.000 goudstukken en haar hand. Aladdin, die onderweg een waarzegster helpt, krijgt de weg gewezen naar de prinses. Jojo, zijn vriendje, gaat stiekem achter Aladdin aan en krijgt van de waarzegster een slaapzuurstok mee, waar hij de tovenaar mee uit kan schakelen. Als alles helemaal mis dreigt te gaan, laat Jojo, die de lamp van de tovenaar heeft afgepakt, Aladdin, de prinses en de gestolen schatkist door de geest naar het paleis brengen. De sultan, de grootvizier en de penningmeester vinden Aladdin geen waardige man voor de prinses en vragen hem een aantal onmogelijke opdrachten te vervullen. Gelukkig heeft Aladdin nu de macht over de geest en kan hij moeiteloos al die wensen uitvoeren. De prinses, die heel graag met Aladdin wil trouwen, gaat nu samen met haar redder per vliegend tapijt op huwelijksreis naar Holland.

   Bronnen