De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAina Bilkins
BeroepDanser, Balletmeester
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Aina Bilkins heeft een lange carrière als medewerker van Het Nationale Ballet. In 1971 werd zij geëngageerd als danseres en danste een breed repertoire, vanaf 1972 als 2e soliste. Vervolgens studeerde zij balletpedagogiek aan de Hongaarse Staats Balletschool en de National Ballet School of Canada. In 1985 werd zij bij Het Nationale Ballet aangesteld als assistent balletmeester en vanaf 1999 als balletmeester, maar verscheen daarnaast in diverse karakterrollen nog steeds op het toneel. Op 1 januari 2012 nam zij officieel afscheid van het gezelschap, na een loopbaan bij HNB van 40 jaren.

In haar periode als balletmeester was zij vooral actief bij de ontwikkeling en begeleiding van de jonge dansers, later nam zij zelf het initiatief om ook dansers te begeleiden die herstellende waren van een blessure. Artistiek directeur Wayne Eagling reageerde positief op dit initiatief en gaf haar de gelegenheid zich op dat punt verder te bekwamen. Met een reisbeurs van de Stichting "Vrienden van Het Nationale Ballet" studeerde zij in Toronto en New York, waar zij samenwerkte met ex-danseres Irene Dowd.

Voorts werd zij regelmatig gevraagd als gastdocent bij diverse balletgezelschappen in binnen- en buitenland.

Aina deed haar opleiding tot danseres aan de Ballet Akademie van Keulen en kreeg aansluitend een contract bij het balletgezelschap aldaar en vervolgens bij The Robert Joffrey II Company in New York.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen