Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aida - Giuseppe Verdi

(Aantal:0)
Unknown.png

Overige inspiratiebronnenEen thema van François Auguste Ferdinand Mariette en een schets in het Frans van Camille du Locle
Libretto (met teksten van)Antonio Ghislanzoni
ComponistGiuseppe Verdi
Wereldpremière op24 december 1871
Wereldpremière teKhedivial Opera House, Caïro
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera speelt zich af in het oude Egypte dat herhaaldelijk in oorlog is met het zuidelijke buurland Ethiopië. Aida is een gevangen genomen prinses en leeft als slaaf van Amneris, de dochter van de Farao. Beiden zijn verliefd op de bevelhebber van het Egyptische leger die door hem beantwoord wordt naar Aida. Wanneer hij zegevierend terugkeert uit de oorlog schenkt de farao als beloning de hand van zijn dochter. Hij blijft echter zijn liefde koesteren voor haar slavin.

Onder de in triomf meegevoerde gevangenen bevindt zich Amonasro, koning van Arhiopië en vader van Aida. Deze dwingt zijn dochter gebruikt maken van haar geheime relatie met Radames om hem militaire informatie te ontfutselen, waarmee hij zijn voordeel kan doen in de nieuwe komende oorlog. Aida worstelt met het conflict tussen haar liefde voor Radames en de trouw aan haar vaderland.

Hun gesprek wordt afgeluisterd door de Egyptische priesters en Radames wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. In de grafkelder waarin hij levend wordt ingemetseld als straf, voegt zich Aida om samen met hem te sterven.

Info

De naam van de opera wordt ook wel geschreven met een trema op de i, als Aïda. De opera is door Verdi geschreven in opdracht voor de opening van het nieuwe operahuis in Cairo, maar ging door omstandigheden pas later in première.

De bron voor het libretto wordt wel toegeschreven aan een scenario van de Franse egyptoloog Auguste Mariette, maar anderen spreken van de componist en librettist Temistocle Solera als de bron. Voorst zou de librettist Camille du Locle ook een belangrijke rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het libretto zoals uiteindelijk werd geschreven door Antonio Ghislanzoni .

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het in het Engels.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Aida '

...meer

Naast bovenstaande operaproducties is er in 2001-2003 tevens een musicalproductie te zien geweest met de titel Aida. Het verhaal van de opera wordt grotendeels gevolgd. De musical kent teksten van Tim Rice en muziek van Elton John.