Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Agrippinais een opera-seria in drie bedrijven van Georg Friedrich Händel op een libretto van de componist en kardinaal Vincenzo Grimani. Het is gebaseerd op het verhaal van Agrippina, de moeder van Nero, terwijl ze de ondergang van de Romeinse keizer Claudius en de installatie van haar zoon als keizer beraamt.

Wereldpremière: 26 december 1709, Teatro San Giovanni Grisostomo Venetië.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


  Muzikale uitvoering: Gabor Hegyi, Marcos Guzman Ramos Gutierrez, Lief Moxon Emre, Enrique Gómez-Cabrero Fernández, James Hewitt, Annegret Hoffmann, Anton Baba, Grace Milandou, Seo Jin Kim, Kayo Saito, Meritxell Alsina Tiana, Veronika Manova, David Alonso Molina, Jorge Lopez Escribano, Reinhard Wilkens, Jiska ter Bals, Gergo Farkas, Erin Chen, Isaac Alonso Molina, Santiago Rodriguez Pozo, Luca Rizzello, Robert Cases, John Ma, Allison M. Smith, Nicholas Emmerson, Robert de Bree, Eduardo Sola Chagas Lima, Seung Rok Baeng, Caroline Kang, Lorenzo Feder en Tomoki Sumiya

  Agrippina 2.gif  Over de voorstelling

  Agrippina 3.jpg

  In het kader van het Handeljaar 2009 organiseerde OPERA2DAY samen met de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium een productie van Handels opera Agrippina. Een project waarvan de artistieke leiding in handen was van Michael Chance, die ook de zangers coachte. Floris Visser verzorgde de regie.

  Meestermanipulatrice

  Het verhaal van keizerin Agrippina en haar onverzadigbare honger naar macht vormt de kern van Händel’s opera. Een meestermanipulatrice, die niet terugdeinst voor samenzwering, incest en moord.

  Bronnen