Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adrie van Oorschot.png


Adrie van Oorschot als presentator van Ik zou wel eens willen weten in 1959.

NaamAdrie van Oorschot
Volledige naamAdriaan van Oorschot
Geboortedatum22 mei 1920
Geboorteplaats Vlissingen
Overlijdensdatum9 maart 2004
Overlijdensplaats Vlissingen
BeroepGoochelaar, Tekstschrijver
Externe databases:
IMDb
VIAF

Adrie van Oorschot was autodidact en zat sinds 1935 in het vak. Hij was actief als goochelaar, sneltekenaar, buikspreker, imitator en poppenspeler. Tijdens het functioneren van de Kultuurkamer lagen zijn artistieke werkzaamheden stil en werkte hij in het uitgeversbedrijf (Querido). Van 1947 tot 1960 had hij een eigen gezelschap, waaraan in de loop der jaren mensen als Henny Fontaine, Lizzy Valesco, Lex Goudsmit, Justus Jesayes, Jan Oradi, Gerard Heystee en de Spelbrekers meewerkten. Daarna werkte hij tot 1981 als producer bij de VARA-televisie, in welke periode hij ook enkele programma's presenteerde, zoals Jong geleerd, oud gedaan en Wat doe je voor de kost? (NOS 73/74). Eerder, van 1955 tot 1962 verzorgde hij kinderprogramma's bij de KRO. Hij schreef voor die omroep de jarenlang uitgezonden series Hokus Pokus, dat kan ik ook (ook in boekvorm samen met Han Bentz van den Berg) en De avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng.

Sinds 1965 was hij als Sint Nicolaas te zien in de jaarlijkse Sinterklaasprogramma's.


Adrie van Oorschot heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Adrie van Oorschot heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Adrie van Oorschot heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Werkend Nederland treedt aan!!! Grote Feestrevue Uitvoerende Ensemble Lotte en Alex Wins 1945/1946 5 januari 1946 Anton Burgdorffer


Trivia

Adrie van Oorschot, tevens auteur van een aantal boeken over kinderspel, is een broer van de uitgever Geert en de actrice Mieke van Oorschot.

Bronnen