De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Nadat Ad in 1994 afstudeerde in de studie Communicatiewetenschap, besloot hij naar de Toneelschool Amsterdam te gaan, waar hij in 1997 ook afstudeerde. Sindsdien heeft Ad veel op zijn naam staan van film, tot theater, televisie en musical.

In 1995 debuteerde hij in zijn carrière met een rol in een film van Minne Kavoulis; Liefde en Geluk. Daarna was hij onder meer te zien in de film Ja Zuster, Nee Zuster onder regie van Pieter Kramer, Lepel van Willem van de Sande Bakhuyzen, Alles is Liefde van Joram Lürsen en als meest recente film in 2008; De Storm onder regie van Ben Sombogaard.

Ad is een ware toneelspeler en heeft vele prachtige rollen mogen vertolken bij verschillende toneelgezelschappen zoals Het Oranjehotel, Theater van het Oosten en Het Ro-Theater.

Sinds 1995 speelde hij inmiddels 10 maal voor Theater het Amsterdamse Bos waar hij aan voorstellingen meewerkte, zoals Ivanov, Don Juan, De Vliegende Hollander, Ceasar en Cleopatra en nog velen anderen. In 1998 speelde hij een van de hoofdrollen in de toneelbewerking van Trainspotting en in 2002 was hij te zien in de Joop van den Ende Theaterproductie Momenten van Geluk. Op dit moment tourt hij door het land met de voorstelling Karakter.

Ook is Ad een zeer gewaardeerde musical acteur. Zo speelde hij een van de vaders in de succesvolle musical Mamma Mia! en vertolkte hij maar liefst drie verschillende rollen in Ciske de Rat.

Ad verscheen in verschillende televisieprogramma’s voor de VPRO waaronder Loenatik, De Zaak Braun, Wat Nou! en in de singleplay Kick. Daarnaast speelde Ad gastrollen in diverse televisie programma’s zoals Spangen, Wet & Waan, Ernstige Delicten, Keyzer & de Boer Advocaten, Baantjer en Spoorloos Verdwenen. Ad was eveneens te zien in de singleplay Ennegram en in de VPRO documentaire Bonobobo’s. In 2000 verwierf Ad een rol in de miniserie Band of Brothers onder regie van Steven Spielberg en Tom Hanks.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Ad Knippels

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen