Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Ad Hoeymans (1934-2011) was een Nederlands film-, televisie- en stemacteur.

Naast 21 rollen in zijn acteercarrière is Ad Hoeymans voornamelijk bekend wegens bijrollen in televisieseries zoals in Medisch Centrum West waarin hij vier jaar lang te zien was als Dr. Berghof.

Naast acteerwerk verleende hij ook zijn stem voor enkele tekenfilms en animatieprogramma's en was hij te horen als verteller in het hoorspel De man die zo dol was op Dicken].

Na zijn middelbare schooltijd een jaar verkoper in een juwelierszaak. Hij volgde een opleiding aan de Toneelschool Arnhem, slaagde in 1959 en debuteerde in september van dat jaar als lakei in "Lady Windermere's waaier" van Oscar Wilde. Na 3 jaar Ensemble en 3 jaar Toneelgroep Theater werd hij freelance-acteur. Hij voerde studentenregies en is docent expressie aan MAVO-scholen en de Vrije Universiteit. Naast de hieronder genoemde tv-produkties werkte hij voor TELEAC mee aan een lipleescursus ("Kijk eens wat ik zeg").

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Lady Windermere's waaier - Ensemble - 1959-09-09
De zomer van de zeventiende pop - Toneelgroep Theater - 1960-01-01
De vrolijke vrouwtjes van Windsor - Ensemble - 1960-10-29
Madame de ... - Ensemble - 1961-01-01
Cortmantel - Ensemble - 1961-03-01
De tiende man - Ensemble - 1961-09-23
Voor engelen geen automaten - Toneelgroep Theater - 1962-09-08
Oorlog en vrede - Toneelgroep Theater - 1962-10-27
Koningin Elizabeth - Toneelgroep Theater - 1963-01-01
De viaducten van Seine en Oise - Toneelgroep Theater - 1963-02-23
De stunt - Cabaret Lurelei - 1967-11-10
Plaza Suite - prachthotel - POC BV - 1978-10-03
Amadeus - John van de Rest Produkties - 1991-01-01
De wijze kater - John van de Rest Produkties - 1991-12-07
De markiezin - Impresariaat Gislebert Thierens b.v. - 1992-10-07
De anderen - rotterdams centrum voor theater - 1993-05-04
Over geweld, macht / spel, liefde (of sex), vrijheid én - rotterdams centrum voor theater - 1994-08-20
Over man / vrouw, fantasie, echt / niet echt, dus theater in - rotterdams centrum voor theater - 1996-08-17
Faust deel een en twee van Von Goethe - rotterdams centrum voor theater - 1998-08-14

Filmografie

  • 1969 - Floris (televisie) - Barend van Hackfort
  • 1975 - Amsterdam 700 - Wacht
  • 1988 - Medisch Centrum West - Dr. Berghof (1988-1992)
  • 1991 - Goede tijden, slechte tijden: enkele maanden - Menno Develing
  • 1994 - Oppassen!!! - Johnny de Wit (Afl. Reünie, 1994)
  • 1996 - Goudkust - Harold Lohman (1996-1997)
  • 2000 - Westenwind - Advocaat van der Bilt (2000)
  • 2006 - Het woeden der gehele wereld (film)

Stemmen

  • 1959 - Doornroosje - Koning Stefan
  • 1987 - Ovide en zijn vriendjes - Peli

Hoorspelen

  • 1986 - De man die zo dol was op Dickens - Verteller

Bronnen