Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAd Hoeymans
Volledige naamHoeijmans, Adrianus
Geboortedatum21 oktober 1934
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum2011
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Ad Hoeymans (1934-2011) was een Nederlands film-, televisie- en stemacteur.

Naast 21 rollen in zijn acteercarrière is Ad Hoeymans voornamelijk bekend wegens bijrollen in televisieseries zoals in Medisch Centrum West waarin hij vier jaar lang te zien was als Dr. Berghof.

Naast acteerwerk verleende hij ook zijn stem voor enkele tekenfilms en animatieprogramma's en was hij te horen als verteller in het hoorspel De man die zo dol was op Dicken].

Na zijn middelbare schooltijd een jaar verkoper in een juwelierszaak. Hij volgde een opleiding aan de Toneelschool Arnhem, slaagde in 1959 en debuteerde in september van dat jaar als lakei in "Lady Windermere's waaier" van Oscar Wilde. Na 3 jaar Ensemble en 3 jaar Toneelgroep Theater werd hij freelance-acteur. Hij voerde studentenregies en is docent expressie aan MAVO-scholen en de Vrije Universiteit. Naast de hieronder genoemde tv-produkties werkte hij voor TELEAC mee aan een lipleescursus ("Kijk eens wat ik zeg").


Ad Hoeymans heeft bijgedragen aan 24 productie(s).

Ad Hoeymans heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Ad Hoeymans heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Harten twee, harten drie
InRegieVan
Amsterdamsche Studenten Toneelvereeniging 1964/1965 26 mei 1965 Ad Hoeymans
Harten twee, harten drie
InRegieVan
Studententoneel en, Studentencabaret 26 mei 1965 Ad Hoeymans
Aria da Capo
InRegieVan
Amsterdamsche Studenten Toneelvereeniging 1965/1966 4 mei 1966 Ad Hoeymans
Fando en Lis
InRegieVan
Amsterdamsche Studenten Toneelvereeniging 1965/1966 6 mei 1966 Ad Hoeymans
Uit - kabaret voor u
InRegieVan
Tekstpierement BV 1971/1972 13 januari 1972 Ad Hoeymans
Lady Windermere's waaier IsUitgevoerdDoor Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1959/1960 9 september 1959 Johan de Meester jr.
De zomer van de zeventiende pop IsUitgevoerdDoor Toneelgroep Theater 1959/1960 1 januari 1960 Elise Hoomans
De vrolijke vrouwtjes van Windsor IsUitgevoerdDoor Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1960/1961 29 oktober 1960 Peter Scharoff
Madame de ... IsUitgevoerdDoor Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1960/1961 1 januari 1961 Jan Retèl
Cortmantel IsUitgevoerdDoor Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1960/1961 1 maart 1961 Karl Guttmann
De tiende man IsUitgevoerdDoor Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1961/1962 23 september 1961 Karl Guttmann
Voor engelen geen automaten IsUitgevoerdDoor Toneelgroep Theater 1962/1963 8 september 1962 Johan Walhain
Oorlog en vrede IsUitgevoerdDoor Toneelgroep Theater 1962/1963 27 oktober 1962 Irena Babel
Koningin Elizabeth IsUitgevoerdDoor Toneelgroep Theater 1962/1963 1 januari 1963 David Giles
De viaducten van Seine en Oise IsUitgevoerdDoor Toneelgroep Theater 1962/1963 23 februari 1963 Ferd Sterneberg
De stunt IsUitgevoerdDoor Cabaret Lurelei 1967/1968 10 november 1967 John van de Rest
Plaza Suite - prachthotel IsUitgevoerdDoor POC BV 1978/1979 3 oktober 1978 Maurice Stewart
Amadeus IsUitgevoerdDoor John van de Rest Theaterprodukties 1990/1991 1 januari 1991 Willem Nijholt
De wijze kater IsUitgevoerdDoor John van de Rest Theaterprodukties 1991/1992 7 december 1991 Frans Boelen
De markiezin IsUitgevoerdDoor Impresariaat Gislebert Thierens b.v. 1992/1993 7 oktober 1992 Jules Royaards
De anderen IsUitgevoerdDoor Rotterdams centrum voor theater 1992/1993 4 mei 1993 Paul Röttger
Over geweld, macht / spel, liefde (of sex), vrijheid én IsUitgevoerdDoor Rotterdams centrum voor theater 1995/1996 20 augustus 1994 Paul Röttger
Over man / vrouw, fantasie, echt / niet echt, dus theater in IsUitgevoerdDoor Rotterdams centrum voor theater 1996/1997 17 augustus 1996 Paul Röttger
Faust deel een en twee van Von Goethe IsUitgevoerdDoor Rotterdams centrum voor theater 1998/1999 14 augustus 1998 Paul Röttger

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

Op deze plek stond tot voor kort een tabel met het carrièreoverzicht van Ad Hoeymans, maar deze is ondertussen vervangen door het nieuwe overzicht hierboven.
Dit oude informatieblok zal binnenkort worden verwijderd of verplaatst.

Filmografie

  • 1969 - Floris (televisie) - Barend van Hackfort
  • 1975 - Amsterdam 700 - Wacht
  • 1988 - Medisch Centrum West - Dr. Berghof (1988-1992)
  • 1991 - Goede tijden, slechte tijden: enkele maanden - Menno Develing
  • 1994 - Oppassen!!! - Johnny de Wit (Afl. Reünie, 1994)
  • 1996 - Goudkust - Harold Lohman (1996-1997)
  • 2000 - Westenwind - Advocaat van der Bilt (2000)
  • 2006 - Het woeden der gehele wereld (film)

Stemmen

  • 1959 - Doornroosje - Koning Stefan
  • 1987 - Ovide en zijn vriendjes - Peli

Hoorspelen

  • 1986 - De man die zo dol was op Dickens - Verteller

Bronnen