Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffiche.png

TitelActeurs met een koel hoofd
ProducentToneelgroep Oostpool
DisciplineToneel
OnderwerpNederland, Jeugdtheater, Jongerentheater
Premièredatum20 februari 2009
Seizoen2008/2009, 2009/2010, 2010/2011
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Huis Oostpool, Arnhem.
ProductierecordCatalogus Theatercollectie

Vanaf begin 2009 bespeelt Toneelgroep Oostpool de klaslokalen. We ontwikkelen en spelen minivoorstellingen waarmee we ons enthousiasme voor toneel over willen brengen op scholieren. Dit doen we met onze eigen acteurs, met een beperkte spelvloer, kleine decors en binnen één lesuur.

Op basis van scènes uit Shakespeare’s Hamlet en Drie kluiten op een hondje; klein lexicon van het theater van Klinkenberg, stellen twee acteurs tussen de schoolbanken de vraag: Wat is de kunst van het toneelspelen?

De twee acteurs ontdekken gaandeweg alle basiselementen van het theater. Wat is een acteur? Hoe moet je acteren? Hoe huil je op het toneel? Hoe gaat dat met de toneelkus? Wat is de inhoud van een voorstelling? Wanneer spelen de acteurs en wanneer is het echt? Zijn of niet zijn? Dit soort vragen worden in Acteurs met een koel hoofd aan de orde gesteld. Tijdens de zoektocht blijken acteurs niet veel anders te zijn dan pubers: ze worstelen met identiteitsproblemen, ze zijn emotioneel, ze laten zich niet controleren en begrenzen. En bovenal: ze zien soms geen verschil tussen realiteit en fantasie.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Bronnen