Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Achmed Akkabi.jpeg


bron foto: IMDB

NaamAchmed Akkabi
Geboortedatum3 oktober 1983
Geboorteplaats 's-Gravenhage
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel2403095
VIAF-profiel291688441

Biografie

Achmed Akkabi (1983) is een Nederlands acteur en televisiepresentator van Marokkaanse afkomst. Hij speelde in de Nederlandse op Nickelodeon uitgezonden soap Het Huis Anubis. Akkabi speelde tevens Rachid de vakkenvuller in de Albert Heijn-commercials en presenteerde het kinderprogramma KunstQuest bij de AVRO.

Achmed Akkabi werd geboren als kind van Marokkaanse ouders en groeide op in zijn geboortestad. Hij begon met studententoneel in zijn studietijd. Akkabi heeft een mbo-opleiding Mode/Handel gevolgd. Daarna volgt hij toneellessen in Denemarken (workshops). Hij zit nu (2009/2010) in het 2e jaar van de Toneelacademie Maastricht.

In Elsevier zegt hij acteur Nasrdin Dchar als leermeester te zien. Verder zijn zijn idolen Al Pacino en Johnny Depp.

In 2006 begon hij zijn rol als Appie te spelen in de jeugdserie Het Huis Anubis. In 2007 kreeg Akkabi zijn eerste filmrol in de Franse film: Whatever Lola Wants. Op 14 februari 2008 ging Akkabi's tweede film in première genaamd Alibi. In Nederland werd Akkabi door deze film alleen maar bekender omdat hij in deze Nederlandse film over een hoofdrol beschikte. In 2008 speelde Akkabi ook de rol van Jamal in de Belgische film Los, geregisseerd door Jan Verheyen. Akkabi's verdere filmwerk: Anubis: Het Pad Der 7 Zonden ging op 8 oktober 2008 in première. Tussendoor speelde Akkabi ook nog in de serie Keyzer & de Boer advocaten. Akkabi speelde enkel een gastrol als Ben Benmoussa. Daarna werkte Achmed met Habbekrats aan Wolken#2 waarin hij te zien is naast acteurs Nasrdin Dchar en Chico Kenzari. Na Sterke Verhalen, die 16 augustus 2010 in première ging in Paradiso te Amsterdam is het aftellen naar de releases van zn volgende films, "Rabat" en "de President", uitkomend in 2011, waarin Akkabi de hoofdrol vertolkt.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Afgerost - Rotterdams Lef - 2005-09-22
Gina en Omar - Bellevue Lunchtheater - 2007-02-27
No Man's Land - Stichting Nachtgasten - 2011-08-20
Losers - Stichting Nachtgasten - 2012-02-05
Danger Slippery Rock - Stichting Nachtgasten - 2013-10-31

Televisie

Tot december 2008 was hij te zien in Het Huis Anubis. Hij presenteerde het kinderprogramma KunstQuest bij de AVRO en speelde in maart 2008 een gastrol bij de serie Keyzer & De Boer Advocaten. In 2010 had hij een gastrol in Gooische Frieten.

Toneel

 • In theaterstuk Gina en Omar (van Ger Beukenkamp), waar hij de Algerijnse jongen Omar speelt.
 • Hij was onderdeel van de Rotterdamse theatergroep Rotterdams Lef.

Film

 • Hij speelt Youssef in de Franse film Whatever Lola Wants.
 • Hij speelt de hoofdrol Youssef in de film Alibi van Johan Nijenhuis.
 • Hij speelde Appie in de film van de serie Het Huis Anubis:[Anubis en het Pad der 7 Zonden.
 • Hij speelt de rol van Jamal, een nieuw leidersfiguur onder de allochtone jongeren, in de Vlaamse film Los van Jan Verheyen.
 • Sinds augustus 2010 is Achmed te zien in de film Sterke verhalen, waarin hij de rol van Dennis vertolkt.
 • Vanaf mei 2011 is hij te zien in de rol van Abdel, in de Habbekrats Film "Rabat"
 • Vanaf oktober 2011 is Achmed te zien als President Joes in "de President" van regisseur Erik de Bruyn.

Trivia

 • In de Albert Heijn-commercials is Akkabi te zien als Rachid, de vakkenvuller.
 • Zijn vriendin Liliana de Vries speelde Mara in de serie Het Huis Anubis.
 • Akkabi moest afscheid nemen van zijn rol als Appie in Het Huis Anubis, omdat hij een aanbod kreeg voor een hoofdrol in de film Alibi. Hij ging hiermee akkoord en verliet de set van Het Huis Anubis.

Bronnen