De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAbke Haring
Geboren1978
BeroepActeur, Theatermaker
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Abke Haring (1978) is sinds 2010 een van de vaste Toneelhuismakers. Ze schrijft theaterteksten, regisseert ze en acteert er ook in. Ze speelt eveneens in regies van andere regisseurs. In Toneelhuis maakte Haring eerder al eigen werk, Kortstond (2004) en Hoop (2006). Ze acteerde in Luk Percevals Het kouwe kind (2003) en Turista (2005), in Beats (2006) van Josse De Pauw, in Gerucht (2007) van Lotte van den Berg, in Mefisto for ever (2006) en Atropa. De wraak van de vrede (2008) van Guy Cassiers, en in De indringer in regie van Peter Missotten (2010). In datzelfde jaar schrijft en regisseert Abke Haring een nieuw stuk, HOUT, waarin ze zelf ook speelt. Ze vertolkt even later een van de twee hoofdrollen in Bloed & rozen. Het lied van Jeanne en Gilles in regie van Guy Cassiers. In 2011 volgt FLOU. Opnieuw schrijft zij de tekst, en regisseert ze zichzelf en haar tegenspeler Han Kerckhofs.'Kraakhelder', 'een schone wonde', 'grote kunst', zegt de kritiek. In 2012 maakt Abke Haring samen met Benjamin Verdonck Song#2, 'een pareltje van belevingstheater, van ritueel ervaringstheater. Om te koesteren.' In 2013-2014 maakt Abke Haring Trainer; ze tekent voor tekst en regie, en is een van de vijf performers.

ijdens het Gala van het Nederlands Theater, ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival, ontving Abke Haring de Theo d'Or voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelgroep Amsterdam.

Abke Haring in Hamlet vs Hamlet. Foto: Jan Versweyveld.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het schrijven van de liedteksten

Idem voor de muziek

Bronnen