Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Aap verslaat de knekelgeest is een opera van Peter Schat op een libretto van de componist. Het werk is gebaseerd op het stripverhaal van een episode uit een Chinese 16e eeuwse roman De bedevaart naar het Westen. In de 17e eeuw getekend door Chao Hung-pen en Chien Hsiao-tai en in 1964 opnieuw werden uitgegeven.

Wereldpremière: 7 juni 1980, in een tent achter huis Frankendael, Amsterdam.

Zie o.a. de website van Bibliotheek.nl


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Muzikale uitvoering: Janneke van der Meer, Het Nederlands Blazersensemble, Koos Verheul, Anthony Woodrow, Harro Ruijsenaars, Carlo Ravelli, Joep Terwey, Anneke Uittenbosch, Henk Guittart, Michael de Roo, Vera Beths, Vincente Zarzo en George Pieterson   Voorstellingen:
   7, 8, 10, 11, 13, 15, 17, 18, 20, 22 juni 1980 - in een tent achter het landgoed Frankendael, Amsterdam

   Zie voor verdere details: Opera-archief.nl

   Reprise 1981/82

   Muzikale leiding Ed Spanjaard, Aap Wouter Goedhart, Hsuan Tsang Melvin Earl-Brown, De Knekelgeest Marianne Blok, Zwijntje Max van Weegberg, Sandy Joep Bröcheler, Monsters, apen Tina van Baaren, Anneke Bol, Ruth van Kalmthout, Lydia Meist, Kerstin Möhring, Mirjan de Raaf, Carrie Schomper, Merritt Chance, Robin Heldsinger, Harold Hennep, Peter Lemmens, Martin Mens, Frank Willems van Dijk, Paolo Yutaka

   Het Nederlands Blazersensemble

   Voorstellingen:
   3, 5, 6, 7, 9, 10 juni 1982 - in een tent achter het landgoed Frankendael, Amsterdam

   In het kader van het Holland Festival

   Bronnen