Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAad de Haas
Volledige naamAdrianus Johannes de Haas
Geboortedatum30 december 1920
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum21 maart 1972
Overlijdensplaats Schaesberg (Landgraaf)
BeroepBeeldend kunstenaar
DisciplinePoppenspel
 Website
Externe databases:
VIAF
RKD

Aad de Haas deed in 1942 eindexamen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, en exposeerde direct in 1943 illegaal, omdat zich niet wilde melden bij de Kultuurkamer. Na te zijn gearresteerd, en weer vrijgelaten te zijn, dook hij onmiddelijk onder. Pas na de Tweede Wereldoorolog pakte hij zijn leven als schilder, tekenaar en graficus weer op.

Minder bekend is dat hij ook handpoppen heeft gemaakt. Aad de Haas woonde in Zuid-Limburg, en in 1950 vroeg poppenspeler Jan Nelissen, die voorstellingen gaf in de bekende Poesjenellen-kelder in Maastricht, hem om drie poppen te maken en het decor te schilderen voor de Mozart-opera Bastien et Bastienne, die hij wilde opvoeren. Aad de Haas maakte de poppenkoppen uit papier-maché en beschilderde ze vervolgens. Jan Nelissen heeft nog jaren met de handpoppen Colas, Bastien en Bastienne gespeeld; tot hij zelf vervangende poppenkoppen maakte, omdat de koppen van Aad de Haas nogal zwaar waren. De handpoppen van Aad de Haas gaf hij vervolgens aan de Stichting Poppenspelcollecties.

Aad de Haas overleed op 21 maart 1972.


Aad de Haas heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Aad de Haas heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Aad de Haas heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Bastien et Bastienne Decor Poppentheater Jan Nelissen 1957/1958 8 april 1958
Bastien et Bastienne Poppen Poppentheater Jan Nelissen 1957/1958 8 april 1958

Film

TV

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich drie handpoppen van Aad de Haas. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.