De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffiche.png

Titel5: Echo
ProducentICKamsterdam
Co-productie metStichting nb
DisciplineDans
OnderwerpModerne dans
Premièredatum8 juli 2014
Seizoen2013/2014, 2014/2015
LocatieStadsschouwburg, Amsterdam
Credits beeld: Suze May Show

Informatie

5: Echo van Nicole Beutler (concept en choreografie), gebaseerd op Vermiljoen van Bianca van Dillen (Stichting Dansproduktie, 1978)

ICKamsterdam, Stichting nb

Seizoen: 2014/2015

Trefwoorden: Moderne dans

Choreografie: Nicole Beutler

Kostuums: Jessica Helbach

Decorontwerp: Theun Mosk

Lichtontwerp: Minna Tiikainen

Muziek: Gary Shepherd

Video FishingShootingHunting: Susanna Brenner & Helle Lyshøj (aan de hand van originele opnames van Vermiljoen)

Uitvoerenden: Christian Guerematchi, Dereck Cayla, Kelly Hirina, Marjolein Vogels, Maurizio Giunti, Hillary Blake Firestone

Tweede cast: Inge van Huijkelom

Onderzoek en assistentie: Justa ter Haar

Choreografie assistent: Hillary Blake Firestone

Dramaturgisch advies: Bojana Mladenović, Felix Ritter

Piano en muziek advies: Aleksandar Grujić

Met dank aan Bianca van Dillen, Truus Bronkhorst, Frank van der Hoek, Tilt Residentie PACT Zollverein Essen (D). Met een bijdrage van SNS REAAL Fonds Coproductie NBprojects & ICKamsterdam

Video

Fragment van de voorstelling. Op de achtergrond worden beelden van de voorstelling "Vermiljoen" van Bianca van Dillen uit 1978 geprojecteerd.

Over de voorstelling

5: ECHO is een dansvoorstelling waarin verleden en heden met elkaar verweven worden. Met haar poëtisch minimalistische aanpak herwerkt Nicole Beutler de choreografie Vermiljoen (1978) van Bianca van Dillen en creëert een dansvoorstelling die op zichzelf staat. De tweede inspiratiebron voor 5: ECHO is het radicale, performatieve werk van Koert Stuyf en Ellen Edinoff die in de jaren zeventig de conventies van de danskunst in Nederland opbliezen.


http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-B1978-009-1&b=300 http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=TIN002006423_001&b=300 http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=TIN002002242_001&b=300

Foto's v.l.n.r.: Affiche van Vermiljoen, 1978; portret Koert Stuyf, Foto: Particam Pictures/MAI, 1967; Ellen Edinoff in Visibility... by Change, 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Met één voet in de Nederlandse dansgeschiedenis en de andere in de wereld van nu onderzoekt Nicole Beutler of het avantgardistische werk uit de zeventiger jaren nog altijd zoveel stof doet opwaaien.

5: ECHO is een soloperformance, een film en een choreografie voor zes dansers met de opzwepende sound score van Gary Shepherd en het zinderende lichtontwerp van Minna Tiikkainen in een beeldende ruimte ontworpen door Theun Mosk. Punt en cirkel, echo en resonantie, geometrische vormen in beweging en een caleidoscopisch lijnenspel als een pompend hart op het midden van het toneel.

Alles resoneert: vertraagde tijd, dansende cirkels en op de balustrade glinsterende hagedissen.

Speellijst

Voor de actuele speellijst, kijk op:

Kaartverkoop wereldpremiere 8 juli via www.julidans.nl

Voorafgaand aan én na afloop van de voorstelling komt deze woelige periode uit de Nederlandse moderne dansgeschiedenis weer tot leven. Duik in de Pleinfoyer van de Stadsschouwburg in het archief dat als inspiratiebron diende voor 5: ECHO. Laat u informeren, bekijk de korte documentaire, luister naar herinneringen, blader door oude recensies en bewonder foto’s van vroegere tijden. Na de première volgt een nagesprek met Bianca van Dillen en Nicole Beutler, onder leiding van publiciste Jacq. Algra.


Bronnen