Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffichegevonden.png

Titel4.48 Psychosis
ProducentStichting Toneelschuur Producties
Co-productie metThibaud Delpeut
DisciplineToneel
Premièredatum18 juni 2011
Seizoen2010/2011, 2011/2012, 2012/2013
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Loods Combibouw, Terschelling.
ProductierecordCatalogus Theatercollectie

Persbericht

Thibaud Delpeut regisseert indringende monoloog van Sarah Kane LANGS DE RAND VAN DE WAANZIN IN 4.48 PSYCHOSIS

Verhaal

4.48 Psychosis is het meeslepende relaas van een vrouw die in toenemende mate lijdt aan psychoses. Met speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek wordt het publiek meegevoerd door het landschap van de menselijke geest. In 4.48 Psychosis heeft actrice Wendell Jaspers de muziek als enige tegenspeler op een indrukwekkende reis naar de rand van de waanzin en de afgrond van het bestaan. Aan het eind van de reis rest de vraag: Wat is liefde? Wat is leven?

Context

4.48 Psychosis is de laatste tekst van schrijfster Sarah Kane die zij in het jaar voor haar zelfmoord schreef. In deze indringende muzikale enscenering op locatie is het stuk een poëtische en vaak humoristische ode aan de onvoorstelbare kracht van de liefde. Delpeuts fascinatie en verbintenis met het werk van Sarah Kane heeft eerder geresulteerd in de succesvolle productie Blasted (met o.a. Peter Blok en Benja Bruijning). “Kane’s stukken zijn, hoewel soms inktzwart en bikkelhard, stuk voor stuk grote pleidooien voor de reddende en louterende kracht van de liefde. Haar werk heeft een onvoorstelbare universele en existentiële zeggingskracht die, niet ondanks, maar juist dankzij zijn compromisloze vorm, een groot publiek diep weet te beroeren. Ik zie haar 4.48 Psychosis niet als zelfmoordbrief, maar juist als compromisloze ode aan het leven. 4.48 Psychosis behoort tot het beste wat er voor het theater is geschreven. Het is Kane's Hamlet.” Thibaud Delpeut (1978) regisseerde bij Toneelschuur Producties de afgelopen jaren o.a. Blasted (2010) en de locatievoorstelling Nacht (2010). In het kader van TA-2 (platform voor ontwikkeling van regietalent van Toneelschuur Producties & Toneelgroep Amsterdam) regisseerde hij Britannicus (2007) en Antigone-Kreon-Oidipous (2008, en tournee 2010 - 2011).

Zijn laatste TA-2 productie, Al mijn Zonen (december 2010 is geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival 2011 en zal daarom op 4 en 5 september nogmaals te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam. Meer informatie: www.tf.nl

De komende twee jaar maakt Thibaud Delpeut vanuit zijn eigen stichting voorstellingen, in coproductie met Toneelschuur Producties.

Wendell Jaspers vertolkte in Nacht (Oerol en Over het IJ festival 2010) de hoofdrol en werkte eerder met Delpeut samen in Entr'acte (Nationale Toneel). Jaspers werd in 2010 genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol in Marilyn Monroe, diamonds are a girl’s best friend .

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Bronnen