Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

1001 nacht = is oorspronkelijk een wals van Johann Strauss jr., genomen uit zijn eerste operette Indigo und die vierzig Räuber uit 1871 op een Duits libretto van Maximilian Steiner, gebaseerd op het verhaal Ali Baba en de veertig rovers uit Duizend en een nacht. Deze operette werd in 1906 bewerkt door Max Steiner en kreeg de titel Tausend und eine Nacht.

Wereldpremière oorsponkelijke operette: 10 februari 1871, Theater an der Wien, Wenen.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipdia.

Context

Na het eerste bedrijf was Siegfried Adler niet in staat de voorstelling te vervolgen. In de zaal was Meyer Sippel aanwezig, die ijlings een kostuum kreeg aangetrokken en (volgens de recensie) met groot succes de voorstelling voortgang deed vinden.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  Vorst Suleiman Ben Akbar / Mossu, visscher: Siegfried Adler
  Ormuz, een magiër: Hans Karmel
  Leila, zijn nicht: Paula Reichenberg
  Eddin Abu Hassarak, opperceremoniemeester van den vorst: Robert Fuchs-Liska
  Wally, vrouw van Eddin: Annie Heitner
  Leni Lehmann
    Bronnen