Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

(it sucks to be) Helena - Theatergroep Aluin - 2014-11-12

Geenaffichegevonden.png

Titel(it sucks to be) Helena
ProducentTheatergroep Aluin
DisciplineToneel
OnderwerpNederland, Komedie
Premièredatum12 november 2014
Seizoen2014/2015
LocatieTheater Kikker, Utrecht

Informatie

(it sucks to be) Helena van Erik Snel

Theatergroep Aluin

Seizoen: 2014/2015

Trefwoorden: Komedie

Regie: Daphne de Bruin

Decorontwerp: Laura de Jong

Producent: Moon Brocken

Licht: Claus den Hertog

Uitvoerenden: Dennis Coenen, Victorine Plante, Klaas Postmus

Over de voorstelling

★★★★★ "Een voorstelling die op alle fronten raak is" door Jan Barend van Barneveld gezien 12 november 2014 Theaterkrant Lees hier de gehele recensie Na De Wraak van Ifigeneia een paar jaar geleden komt het Utrechtse Aluin nu met deel twee van de trilogie Terug naar Troje. Dit keer zoomt auteur Erik Snel in op het drama van de vrouw om wie de Trojaanse oorlog zich afspeelde: Helena. Het levert toegankelijk, glashelder drama op, waarin heel veel te lachen valt.

Een bittere komedie.

foto: Corbis/Hollandsehoogte

De Trojaanse Oorlog is na tien jaar voorbij. Het Griekse leger keert terug met de mooie Helena. Zij was de inzet van de oorlog, nadat ze aan de Trojaanse prins Paris geschonken werd door een paar opstandige godinnen. Paris is dood en Troje vernietigd. Een goede afloop. Helena is gelukkig. Althans, iedereen zegt dat ze dat moet zijn. Zelf begrijpt ze niets van haar rol in de wereldgeschiedenis. Helena en haar man, legerleider Menelaos zijn van elkaar vervreemd, maar kunnen onmogelijk uit elkaar. Dan zou de oorlog met al haar slachtoffers voor niets zijn geweest. De strijd verplaatst zich van het slagveld naar de slaapkamer. Helena vervloekt haar schoonheid, haar echtgenoot en de goden. Tot overmaat van ramp verschijnt de geest van Paris om zijn buit op te eisen.

Na de succesvolle tournees van De Wraak van Ifigeneia (2010 t/m 2012) schreef Erik Snel met (it sucks to be) Helena het tweede deel van de trilogie “Terug uit Troje” (Een archeologie van stemmen). In de trilogie worden de witte plekken in de afloop van de Trojaanse oorlog ingevuld. We weten veel van deze geschiedenis uit de Tragedies en de mythen, maar sommige personages hebben tot nu toe nooit hun mond opengedaan.

Bronnen