Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Affiche Itsuckstobehelena.jpeg


Corbis/Hollandsehoogte

Titel(it sucks to be) Helena
ProducentTheatergroep Aluin
DisciplineToneel
OnderwerpNederland, Komedie
Premièredatum12 november 2014
Seizoen2014/2015
LocatieTheater Kikker, Utrecht
ProductierecordCatalogus Theatercollectie

Verhaal

De Trojaanse Oorlog is na tien jaar voorbij. Het Griekse leger keert terug met de mooie Helena. Zij was de inzet van de oorlog, nadat ze aan de Trojaanse prins Paris geschonken werd door een paar opstandige godinnen. Paris is dood en Troje vernietigd. Een goede afloop. Helena is gelukkig. Althans, iedereen zegt dat ze dat moet zijn. Zelf begrijpt ze niets van haar rol in de wereldgeschiedenis. Helena en haar man, legerleider Menelaos zijn van elkaar vervreemd, maar kunnen onmogelijk uit elkaar. Dan zou de oorlog met al haar slachtoffers voor niets zijn geweest. De strijd verplaatst zich van het slagveld naar de slaapkamer. Helena vervloekt haar schoonheid, haar echtgenoot en de goden. Tot overmaat van ramp verschijnt de geest van Paris om zijn buit op te eisen.

Context

Na de tournee van De Wraak van Ifigeneia (2010 t/m 2012) schreef Erik Snel met (it sucks to be) Helena het tweede deel van de trilogie “Terug uit Troje” (Een archeologie van stemmen). In de trilogie worden de witte plekken in de afloop van de Trojaanse oorlog ingevuld. We weten veel van deze geschiedenis uit de Tragedies en de mythen, maar sommige personages hebben tot nu toe nooit hun mond opengedaan.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Bronnen