De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf 't Gulden Vlies, Alkmaar)
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamHet Gulden Vlies, Alkmaar
PlaatsAlkmaar
TypeTheaterzaal
Openingsdatum14 mei 1924


Informatie

Op 14 mei 1924 werd Het Gulden Vlies officieel geopend als theater. De naamgeving van Het Gulden Vlies heeft een bijzondere geschiedenis. In 1430 werd deze door hertog Filips de Goede van Bourgondië als naam van een ridderorde te boek gesteld. Vanaf de zestiende eeuw prijkte het schild van Het Gulden Vlies – Jason met de overwonnen draak en een gouden scheepsvracht – op de uithangborden van díe herbergen die geschikt waren voor de ontvangst van gasten van aanzien. Het zal voor de herberg aan de Koorstraat dan ook van bijzondere betekenis zijn geweest. De zaal was ook bekend onder de naam van de eigenaar ‘Willemooij’ en zelfs onder de naam van de vroegere eigenaar ‘de weduwe van Pepping’.

De zaal was langwerpig en werd geroemd om zijn goede akoestiek. Al voor de grote verbouwing van Het Gulden Vlies in 1924, organiseerde de eigenaar (blijkens vermelding op de lijst voor Auteursrechtenbelangen uit 1920) behalve vergaderingen en feestelijke diners ook bescheiden toneelvoorstellingen.

Interieur

Het lijsttoneel werd gescheiden van de rest van de zaal door een brandscherm. Het toneelhuis was gebouwd in de ruimte die voorheen de paardenstal was geweest. Op de toneellijst was versiering in art-decostijl aangebracht. Boven het toneel was een omgang gemaakt voor het personeel en de technici. De zaal was architectonisch weinig gedecoreerd, de zijwanden waren opgedeeld met pilasters. De overgang van wand naar plafond werd aangegeven met een architraaf. In de rechterwand zaten grote vensters. Tijdens de verbouwing van 1952 werden toiletten, entree en koffiebar aangepast aan de moderne eisen.

Exterieur

Het Gulden Vlies heeft gedeeltelijk nog zijn oorspronkelijke aanzien. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen. De ingang is in de loop der tijd meermalen verplaatst van de middentravee naar de tweede travee van links. Dat links ooit de ingang van een paardenstal heeft gezeten, is nog steeds te zien aan het metselwerk in de voorgevel en aan de opbouw van de linkergevel, die niet overal even hoog is.

Premieres

Zie Premieres Het Gulden Vlies, Alkmaar

Bronnen